Σύννομη έκρινε πριν από δύο μήνες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις διά της πλαγίας οδού προσπάθειες των “εργολάβων” να μπλοκάρουν την πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας να τους κάνει έξωση εξοικονομώντας παράλληλα εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση C-260/17, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη εξαιρούνται από την Οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων. Επίσης έκρινε ότι με την απόφαση των νοσοκομείων να συνάψουν συμβάσεις εργασίας δεν παραβιάζονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αναλογικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επιλέξει να αντικαταστήσει τα εξωτερικά, εργολαβικά συνεργεία στους προαναφερόμενους τομείς με σύναψη ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου μεταξύ εργαζομένων και νοσοκομείων, απόφαση την οποία είχαν αρχικά μπλοκάρει δικαστικά εργολαβικές εταιρείες, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση του 2016 από το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μπορούν να συνάπτουν πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας, διάρκειας έως και 24 μηνών για τους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και του ιματισμού υπηρεσίες που ως επί το πλείστον καλύπτονταν μέσω εργολάβων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που πολεμήθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, ήρθε να βάλει τέλος σε ένα πολυετές πάρτι των εργολαβικών εταιρειών που θησαύριζαν με τα χρήματα των φορολογουμένων καταπατώντας παράλληλα κάθε μορφή εργατικών δικαιωμάτων.

Το παράδειγμα του “Ευαγγελισμού”

Πριν από μερικούς μήνες στον «Ευαγγελισμό» ολοκληρώθηκε η σύναψη 280 ατομικών συμβάσεων εργασίας για 260 καθαρίστριες και 20 εργάτες. Οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση, τις διαδικασίες και τα κριτήρια που προβλέπει το ΑΣΕΠ και αφορούσαν στην πλειονότητά τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους. Σύμφωνα με τηνδιοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, μετά τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων και την απομάκρυνση των εργολάβων, το νοσοκομείο εξοικονόμησε σε ετήσια βάση 2 εκατομμύρια ευρώ και προχώρησε στην πρόσληψη 115 ατόμων ως επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Λεφτά στις υποδομές και όχι στους εργολάβους

Στην εκτίμηση ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 100 εκατ. ευρώ μετά την αποπομπή των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία προχώρησε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. «Αυτό είναι πολιτική επιλογή, δεν πετάμε τους πόρους του συστήματος στις τσέπες των εργολάβων για να μας βγάζουν κανένα ‘μερτικό’, τα ρίχνουμε στο σύστημα για ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή» είχε τονίσει ο Παύλος Πολάκης συμπληρώνοντας πως “η εξοικονόμηση είναι ήδη μεγάλη από την ολοκλήρωση των συμβάσεων σε 70 νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα περίπου 30-40 που απομένουν εκτιμάται ότι θα αποφέρουν κέρδος άνω των 30 εκατ. ευρώ, με τη συνολική εξοικονόμηση να αναμένεται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ”.

Π.Κ.

ΠΗΓΗ