Ο Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης δεν έκανε τυχαία τις δηλώσεις για την Τουρκία. Η Ελληνική πλευρά γνωρίζει πολλά και δεν έστειλε απλά ένα τελεσίγραφο, προειδοποίησε τους Τούρκους με βαρύτατες συνέπειες εάν κάνουν το λάθος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πολλά και προκύπτει ότι η Αθήνα έχει ίσως πληροφόρηση για σχέδιο από την πλευρά της Άγκυρας που μοιάζει “copy paste” με εκείνο των Ιμίων. Ένα σχέδιο, δηλαδή, κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας.

Οι ημέρες των εορτών πάντα θεωρούνται ύποπτες. Ήδη από την περίοδο της επανάστασης του 1821 οι θρησκευτικές εορτές ήταν “θερμές ημέρες”.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο Α/ΓΕΕΘΑ

«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ακόμη πως «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Ενώ ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», είπε ο Ναύαρχος Αποστολάκης.

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν με αυτές τις δηλώσεις και αμέσως ο γνωστός Χ. Ακάρ προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε:

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Ο Ερντογάν δέχεται εισηγήσεις από μία ομάδα συνεργατών του να προκαλέσει μία κρίση στο Αιγαίο ή στο Καστελόριζο, με σκοπό να δημιουργήσει την εντύπωση μίας νίκης.

Και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξισορροπήσει το πλήγμα που έχει υποστεί η αξιοπιστία των απειλών της Τουρκίας, λόγω της αδυναμίας της να εμποδίσει τη γεώτρηση της ExxonMobil.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέβη προ ημερών στη γνωστή δήλωση-προειδοποίηση για το πως η Ελλάδα θα αντιδράσει σε περίπτωση που Τούρκοι αποβιβασθούν και καταλάβουν ελληνική βραχονησίδα, αναφέρει το slpress.gr και ο Σταύρος Λυγερός.

Αν και δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το τι τελικώς θα επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος, είναι εμφανές πως μετράει πολύ τα πράγματα. Ο πειρασμός είναι δεδομένος, αλλά μέχρι τώρα εξισορροπείται από σοβαρούς λόγους που τον αποτρέπουν από το να διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να μετεξελιχθεί σε σύρραξη με την Ελλάδα.

Το πρώτο αντικίνητρο είναι η στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία. Το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου δεν είναι απλή υπόθεση. Πολύ περισσότερο, όταν τώρα υπάρχει η απόφαση του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους.

Εάν τελικώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις από την Άγκυρα ότι δεν θα εισβάλει, οι Τούρκοι θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο με τους Κούρδους. Μπορεί ο συσχετισμός δυνάμεων να είναι συντριπτικός, αλλά για τους Κούρδους θα είναι ένας αγώνας μέχρι εσχάτων για την προάσπιση βωμών και εστιών. Προφανώς δεν πρόκειται να πολεμήσουν μόνο με ορθόδοξο τρόπο. Θα επιδοθούν σε ανταρτοπόλεμο και ενδεχομένως σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Με άλλα λόγια, εάν φθάσουμε εκεί, θα προκύψει αιματοχυσία, ενώ είναι πιθανόν να εμπλακεί ο συριακός στρατός, δεδομένου ότι οι Κούρδοι θα ζητήσουν προστασία από τη Δαμασκό. Ο Άσαντ δύσκολα θα μείνει άπραγος, παρότι δεν διαθέτει στρατό ικανό να νικήσει τους Τούρκους. Μπορεί, όμως, να τους κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη όχι μόνο πολιτικά-διπλωματικά, αλλά και στο αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο. Μία τέτοια εξέλιξη εκ των πραγμάτων θα έφερνε στα όριά της και τη σύμπλευση Πούτιν-Ερντογάν.
Τα αντικειμενικά αντικίνητρα

Πηγή