Είναι γραμμένα στα ελληνικά
Bρέθηκαν σε πάπυρο στην Ερμούπολη Αιγύπτου

Του Γιώργου Λεκάκη
Το πρώτο χειρόγραφο με «χριστουγεννιάτικα κάλαντα», είναι γραμμένο στα ελληνικά, σε έναν πάπυρο (Berlin P. 11842) που βρέθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη Ερμούπολη (νυν el-Ashmunein), η οποία ευρίσκεται στην Μέση Αίγυπτο.


Ο πάπυρος με τα πρώτα χριστουγεννιάτικα κάλαντα,
είναι γραμμένος στα ελληνικά.

Ο «χαμένος ύμνος» είναι γραμμένος στο πίσω μέρος μιας… φορολογικής απόδειξης, από τα μέσα του 5ου αιώνα, οπότε πιθανότατα χρονολογείται στην ίδια περίοδο. Πρόκειται για μοναδικό κείμενο, από τους γνωστούς παπύρους.Το ελληνικό κείμενο μιλά για το φως που εμφανίσθηκε στους βοσκούς και αναφέρει το τραγούδι των αγγέλων:
 «Φως φώτισε από πάνω μαςτον λόγο της πίστης,και μας έγραψε το τραγούδι των αγγέλων,Δόξα τω Θεώ εν υψίστοις,στον Θεό τον Σωτήρα μας,αλλελούια»…
Αλλά γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον 5ο αιώνα για να βρούμε τα πρώτα χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε πάπυρο; Όταν χριστιανικοί ύμνοι είναι καταγραμμένοι στην Αίγυπτο, ήδη από τον 3ο αιώνα;
Διότι οι πρώτοι ύμνοι είναι συνήθως γενικές έπαινοι προς τον Ιησού Χριστό, με θέμα την σωτηρία και το βάπτισμα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, οι χριστιανοί στην Αίγυπτο δεν εόρταζαν τα Χριστούγεννα μέχρι τα τέλη του 4ουαιώνα. Είχαν μόνο την Επιφάνεια / Θεοφάνεια / Φώτα (στις 6 Ιανουαρίου, για τους μάγους και το βάπτισμα του Ιησού). Εδέχθησαν τα Χριστούγεννα ως ξεχωριστή ημέρα εορτής της γεννήσεως του Ιησού μόνον γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 380 μ.Χ.!Οι πρώτοι χριστιανοί στην Αίγυπτο ενδιαφέρονταν ελάχιστα για την εικόνα ενός χαριτωμένου μικρού μωρού, του Ιησού. Η εστίασή τους αφορούσε τις θεολογικές πολυπλοκότητες, την σωτηρία, και το μεταφυσικό μυστήριο της ενσαρκώσεως…
ΠΗΓΗΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΠΥΡΟΥΣ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΓ. Λεκάκη “Τάματα και αναθήματα”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΚΑΛΑΝΤΑ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ