Θα σου πω ευθύς αμέσως τι συμβαίνει: Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο μενού όσων επιθυμούν να αποφεύγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Το γάλα βρόμης, λοιπόν, είναι ένα ακόμα φυτικό γάλα το οποίο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου, δεν έχει πολλές θερμίδες (περίπου 94 θερμίδες/250 ml – γάλα βρόμης του εμπορίου, χωρίς γλυκαντικές ουσίες) και μπορεί να καταναλωθεί στον καφέ, μαζί με δημητριακά, σκέτο, με κάποιο γλυκαντικό (ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης) και με πολλούς άλλους τρόπους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γάλα βρόμης μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, όσο και της υπέρτασης, ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Το καλύτερο όλων; Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου γάλα βρόμης στο σπίτι! Πως; Απλά αναμειγνύοντας νιφάδες βρόμης με νερό στο μπλέντερ και σουρώνοντας το ζουμί τους. Η αναλογία συνήθως είναι 1:3 (1 μέρος σκόνη βρόμης και 3 μέρη νερό), αλλά μπορείς να πειραματιστείς προκειμένου να πετύχεις τη σύσταση που επιθυμείς. Επιπλέον, το γάλα βρόμης, μπορεί να γίνει και με σκόνη βρόμης την οποία μπορείς να ανακατέψεις με νερό, απλά το μείγμα βγαίνει λίγο πιο πηχτό.

Όσο για τη γεύση του; Τα πράγματα είναι απλά: Το γάλα βρόμης έχει γεύση… βρόμης. Αν, όμως, αυτό δεν σου αρέσει, μπορείς να προσθέσεις εκχύλισμα βανίλιας (αφού σουρώσεις το γάλα). Επιπλέον, η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών (η οποία επίσης γίνεται αφού σουρώσεις το γάλα) μπορεί να χαρίσει στο σπιτικό γάλα βρόμης μια πιο γλυκιά γεύση, ενώ σε συνδυασμό με το κακάο μπορούν να κάνουν το γάλα πιο… σοκολατένιο. Ακόμα ένας τρόπος για να γλυκάνεις το συγκεκριμένο γάλα, όμως, είναι να χτυπήσεις 2-3 χουρμάδες μαζί με τη βρόμη και το νερό στο μπλέντερ. Τέλος, αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι το γάλα βρόμης πίνεται πάντα παγωμένο μια και αν ζεσταθεί πήζει (σαν να βάζεις αλεύρι σε ζεστό νερό).

Κι αν το γάλα βρόμης δεν είναι και τόσο του γούστου σου, εδώ μπορείς να βρεις μοναδικές συνταγές με διαφορετικά είδη γάλακτος – από γάλα καρύδας και σόγιας, μέχρι γάλα κάσιους, κάνναβης και ρυζιού. Συνταγές, δηλαδή, στις οποίες έχω “παντρέψει” έξι διάφορα ήδη γάλακτος με φρούτα και μπαχαρικά. Εσύ, φυσικά, μπορείς να τα απολαύσεις “ενισχυμένα” (ακολουθώντας τις συνταγές μου) ή σκέτα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου 🙂

ΠΗΓΗ