Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, η πρώτη Κοινή Υπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Παλαιστίνης και θα υπογραφεί διακήρυξη για τη σύσταση Ελληνοπαλαιστινιακής Υπουργικής Ομάδας Εργασίας. Οι δύο αντιπροσωπείες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι, αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία τους στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του πολιτισμού, με έμφαση τις σχέσεις επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B).

Στην ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να συμμετάσχουν, επίσης, οι υπουργοί Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, οι υφυπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και Γεωργικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, ενώ από την παλαιστινιακή, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, οι υπουργοί Οικονομίας, Γεωργίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Χθες, στην Αθήνα διεξήχθη και η δεύτερη τριμερής υπουργική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ριάντ Μάλκι, ήταν πολύ θερμό και εποικοδομητικό, με το κοινό ανακοινωθέν να αναφέρει ότι οι τρεις αντιπροσωπείες εστίασαν τη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο, με έμφαση τα αγροτικά προϊόντα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ελλάδα, Κύπρος και Παλαιστίνη συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και της προτροπής στη βία, καθώς και την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.

Αθήνα και Λευκωσία θα συνδράμουν την Παλαιστίνη με τεχνογνωσία σχετική με ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις δράσεων, ενώ αποφασίστηκε να διεξαχθούν προγράμματα εκπαίδευσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Περιφερειακά ζητήματα

Πιστές στις πάγιες αρχές τους και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ασφαλείας, πρέπει να είναι σύμφωνες με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Στην τριμερή συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, για το οποίο εξέφρασαν «την υποστήριξή τους σε μία λύση δύο κρατών, στη βάση της γραμμής του 1967, που θα οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, το οποίο θα ζει δίπλα δίπλα με το Ισραήλ και τους άλλους γείτονες με ειρήνη και ασφάλεια».

Την Παρασκευή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΣΕΠ). Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ουάσινγκτον, θα ενημερώσει τα κόμματα για τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συζητήσει τα δύο τρέχοντα, φλέγοντα προβλήματα της επόμενης περιόδου, που είναι το Κυπριακό (για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων) και τα Ελληνοτουρκικά

ΠΗΓΗ