Συντάκτης: Πάνος Τριγάζης*

Με την ευκαιρία της καθιερωμένης από τον ΟΗΕ Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου), ανάρτησα το ερώτημα προς τους διαδικτυακούς φίλους μου: Ποιος είναι ο πιο διάσημος εν ζωή Ελληνας, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ο πρωθυπουργός ούτε άλλος πολιτικός ή καλλιτέχνης, καθώς και ότι «στις φλέβες του δεν ρέει ελληνικό αίμα», όπως θέλουν οι ρατσιστές για να είναι κάποιος Ελληνας.

Υποθέτω ότι οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» έχουν βρει την απάντηση. Πρόκειται για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μετανάστη δεύτερης γενιάς, που κάνει λαμπρή καριέρα στο ΝΒΑ και δεν χάνει ευκαιρία να υψώνει την ελληνική σημαία στην καρδιά της Αμερικής.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ν.Δ. ο Κυριάκος υποσχέθηκε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο Ελληνόπουλο που γεννιέται. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν το μέτρο θα ισχύσει για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην πατρίδα μας, διότι, αν θυμάμαι καλά, η Ν.Δ. δεν ψήφισε το μέτρο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε περίπου διακόσιες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ.

Πρόσφατα σημειώθηκε νέο μεγάλο ορόσημο στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, με την υπογραφή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση από 164 χώρες, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Το σύμφωνο αυτό δεν άρεσε στον Αδωνι Γεωργιάδη.

Μετά το 1980, η Ελλάδα έγινε χώρα εισόδου και διέλευσης μεταναστών ή και προσφύγων, προερχόμενων από χώρες του πρώην «υπαρκτού» σοσιαλισμού, τη Μ. Ανατολή των διαρκών πολέμων, την Ασία και την Αφρική της ακραίας φτώχειας. Πραγματικότητα που έχει «ξεσηκώσει» τους υπερπατριώτες, εντός και πέραν της Ν.Δ. Ετσι, δίπλα σε πολλές άλλες φοβίες έχει πάρει τη θέση της και η μεταναστοφοβία. Οσο για την Ε.Ε., παλαιότερη έκθεση του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι «σε μία εποχή δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης, η συμβολή της μετανάστευσης για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, την αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών, ιδίως της υπαίθρου, είναι πολλαπλά ευεργετική».

Υπενθυμίζω ότι ο σημερινός πληθυσμός της Ελλάδας είναι λίγο πάνω από έντεκα εκατομμύρια, επειδή περίπου το 10% είναι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Αρα, οι μετανάστες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και του οξύτατου δημογραφικού μας προβλήματος. Επισημαίνω ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 10,7 εκατομμύρια το 2030 και 9,4 το 2050, που σημαίνει ότι μια πραγματικά εθνική πολιτική θα έπρεπε να επιδιώκει, όχι μόνο την πολιτογράφηση των μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά και την πλήρη ένταξη των μεταναστών.

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΗΓΗ