Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έγινε “θυσία” στο βωμό της κρίσης
Η κρίση ταλάνισε για τα καλά την επιχειρηματικότητα της Πάτρας από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην οικονομική ζωή της χώρας.
Το αποδεικνύουν αυτό τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας για την οκταετία 2011-2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα των οκτώ χρόνων έκλεισαν 10.0131 λουκέτα, ενώ σε αυτά προστέθηκαν 9.378 επιχειρήσεις.
Κατά συνέπεια το πρόσημο της επιχειρηματικότητας ήταν αρνητικό το διάστημα αυτό, κάτι που ασφαλώς με βάση την κρίση και την ύφεση που κυριάρχησε στην αγορά, ήταν τουλάχιστον αναμενόμενο.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, η πενταετία 2011 -2015 ήταν η χειρότερη σε όλους τους τομείς, αφού οδηγήθηκαν στην έξοδο από την ενεργό δράση 7.887 επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι εγγραφές των νέων επιχειρήσεων ανήλθαν στις 6.767. Πάντως, τα ίδια στοιχεία αφήνουν ένα παραθυράκι αισιοδοξίας για το μέλλον και τα χρόνια που έρχονται.
Το 2018 με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου οι επιχειρήσεις που έκλεισαν μειώθηκαν στις 564, ενώ οι εγγραφές ανήλθαν στις 913.
Το πρόσημο, δηλαδή, ήταν θετικό μετά από πολλά χρόνια, έστω και αν οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν είχαν να κάνουν με τον τομέα των υπηρεσιών, εκεί που κυριαρχεί η εστίαση.
Πάντως, οι αριθμοί και μόνο δείχνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας, έγινε “θυσία” στο βωμό της κρίσης. Μένει να δούμε μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό το κακό ή αν επιτέλους σταμάτησε…