Διεθνολόγοι μιλούν στο Sputnik για το παρασκήνιο της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και τα «χρέη» που είχε να εξοφλήσει η καγκελάριος προς την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εξόφληση χρεών» προς την ελληνική κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπλήρωσε η Άνγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας παράλληλα να συμβάλει στη μακροημέρευση της κυβέρνησης ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την πΓΔΜ, όπως εκτιμούν διεθνολόγοι που μίλησαν στο Sputnik για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.
«Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα προσομοιάζει με την αντίστοιχη επίσκεψη στα Σκόπια μια μέρα πριν το δημοψήφισμα», παρατηρεί ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.
Ο ίδιος θεωρεί εμφανές πως παρά τη σχετική διάψευση από μεριάς της καγκελαρίου, «ουδείς πείθεται ότι ο τελικός της στόχος δεν ήταν η άσκηση επιρροής για προώθηση της επικύρωσης και μάλιστα ταχείας της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Επίσκεψη «αντίδωρο» της Μέρκελ για να δώσει χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό, βλέπει από τη μεριά του ο Χρήστος Νίκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΠΑΜΑΚ.
«Δεν υπάρχει κάτι που δεν ανακοίνωσε η κ. Μέρκελ. Είναι αναφανδόν υπέρ αυτής της συμφωνίας», τονίζει, επικαλούμενος το γεγονός ότι η καγκελάριος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη Συμφωνία.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως η κοινή γνώμη δεν είναι υπέρ του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η επίσκεψη Μέρκελ «έρχεται ως “αντίδωρο” για να του δώσει μια χείρα βοηθείας επειδή αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο κ. Νίκας.
Στην ατζέντα της επίσκεψης Μέρκελ βρέθηκαν και θέματα οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι δύο καθηγητές, τα θέματα αυτά «ταξίδεψαν»… από Πρέσπες.
«Αυτά τα δύο πράγματα εκ των πραγμάτων, μοιραία συνδέονται. Η μακροημέρευση της παρούσας κυβέρνησης βασίζεται στο ένα πόδι της από τη διεθνή στήριξη στον οικονομικό τομέα και στο δεύτερο έχει να κάνει με τη διεθνή της συμπεριφορά — συμφώνως ή εναντίως με τα διεθνή συμφέροντα, όποια κι αν είναι αυτά. Αρά η επίσκεψη αποσκοπεί στο να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της ως προς ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ένα εκ των οποίων είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών», υπογραμμίζει ο κ. Μάζης.
Τονίζει, επίσης, ότι «αυτό γίνεται ακόμη πιο πιεστικό εάν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (της πΓΔΜ) να υπογράψει το κείμενο ώστε να είναι ολοκληρωμένη η διαδικασία από πλευράς Σκοπίων. Ο κ. Ιβανόφ, όμως, δε φαίνεται διατεθειμένος να το υπογράψει, άρα θα πρέπει να προηγηθούν εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων να είναι ένας άλλος πρόεδρος Δημοκρατίας ο οποίος να είναι διατεθειμένος να το υπογράψει. Αυτό σημαίνει μια επιμήκυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας από πλευράς Σκοπίων, τουλάχιστον κατά δύο μήνες και βεβαίως μια αντίστοιχη καθυστέρηση εισαγωγής του ολοκληρωμένου πλέον κειμένου των Σκοπίων στην ελληνική Βουλή».
«Άρα η στήριξη από πλευράς Μέρκελ στην πολιτική και στα οικονομικά δήθεν επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης, είναι πολύτιμη ώστε να εξασφαλίσει αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτεί η κύρωση της Συνθήκης από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου και φυσικά εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα», επισημαίνει ο κ. Μάζης.
Ως βοήθεια προς τον πρωθυπουργό «διαβάζει» τους επαίνους Μέρκελ για την ελληνική οικονομία ο κ. Νίκας.
«Η αίσθηση είναι ότι η υποχρέωση που ανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν να βοηθήσει τον πρωθυπουργό. Κι αυτό το έκανε με τρεις τρόπους: ο ένας ήταν με το να μην επιμείνει με την περικοπή των συντάξεων, το δεύτερο είναι το σημερινό και το τρίτο να λέει ότι διαβάσαμε το μάθημά μας και είμαστε καλά παιδιά όσον αφορά τη συμμόρφωσή μας και να πει κι έναν λόγο παρηγοριάς για τα πόσα δεινά περάσαμε μέσα στο μνημόνιο».
Ωστόσο, όπως εκτιμά, η βοήθεια της Μέρκελ δε θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο καθηγητής επικαλείται ως παράδειγμα την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη, με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ…
Όταν η κοινή γνώμη είναι τόσο αρνητικά διακείμενη, επισημαίνει ο κ. Νίκας, δε σώζεσαι ακόμη κι εάν λύσεις το Μεσανατολικό.
Όσο για την ατζέντα της επίσκεψης Μέρκελ, ο καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ εξηγεί πως «όταν έρχεται ένας αρχηγός μεγάλου κράτους στην Ελλάδα, υπάρχει μια ατζέντα όπως πωλήσεις όπλων, προώθηση των συμφερόντων τους, διάφορα άλλα μικρά θέματα που είτε δεν αναφέρονται, είτε αναφέρονται ως λεπτομέρειες».
«Απλά πιστεύω ότι έγινε προ μηνών — πριν καν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών — μια συνεννόηση με βάση την οποία η Ελλάδα αναλάμβανε την υποχρέωση να υπογράψει αυτή τη Συμφωνία με όλο το πολιτικό κόστος και η Γερμανία αναλάμβανε την υποχρέωση να στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι απλά εξόφληση ενός παλιού χρέους», προσθέτει.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρχουν οικονομικά ανταλλάγματα για το Σκοπιανό, ο κ. Νίκας παραδέχεται πως «ακούγεται κυνικό γιατί είναι πράγματι πρωτοφανές για την περιοχή που ζούμε».
Υπενθυμίζει ότι καμία χώρα δεν είχε πράξει κάτι ανάλογο: «Όταν η Τουρκία βρέθηκε σε μια πολύ μεγάλη πολιτική δίνη με τους σεισμούς στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με το ΔΝΤ, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, ότι τώρα είναι η καλή στιγμή για να υποχωρήσουν οι Τούρκοι στα εθνικά θέματα και να καταγράψουμε νίκες. Αυτό δεν έγινε ποτέ».
«Καμία χώρα η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, δεν αντάλλαξε μια λύση τους ή μια χαλάρωσή τους με την απεμπόληση εθνικών θέσεων. Η εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα είναι δυστυχώς η Ελλάδα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι το 2015 οι οποίες υπέγραψαν τα μνημόνια, δέχτηκαν όλη την πολιτική φθορά, δε διανοήθηκαν να λύσουν αυτό το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο. Η περίπτωση αυτή είναι αρκετά πρωτοφανής γιατί φαίνεται ότι έναντι κάποιων ελαφρύνσεων σε σχέση με τους μνημονιακούς κανόνες αποδεικνυόμαστε πάρα πολύ χαλαροί», τονίζει.
«Και δεν αναφέρομαι στο θέμα του ονόματος. Αφήνεται τεράστιος χώρος για τον λεγόμενο ‘μακεδονισμό’: δηλαδή οι λαοί δίνουν το όνομά τους στη χώρα. Εδώ έχουμε κάτι το πρωτοφανές: η χώρα να δίνει το όνομά της στους λαούς. Για ποιο λόγο αυτοί λέγονται Μακεδόνες; Επειδή γεννήθηκαν στην περιοχή που λέγεται Μακεδονία. Για ποιο λόγο η γλώσσα τους να θεωρείται μακεδονική; Επίσης, γιατί αυτοί διαμένουν στη Μακεδονία. Αυτά είναι πράγματα που θα τα μετανιώνουμε για πάρα πολλά χρόνια», καταλήγει ο κ. Νίκας.