Χρηστικός οδηγός του υπουργείου Παιδείας για τις 15.000 προσλήψεις στην επόμενη τριετία

Χρηστικό οδηγό 23 ερωτήσεων και απαντήσεων για το νέο σύστημα διορισμών εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτόν περιλαμβάνονται διευκρινίσεις, λεπτομέρειες και επισημάνσεις σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών που δρομολογεί η κυβέρνηση, με βάση το οποίο μελετάται να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία συνολικά 15.000 μόνιμοι διορισμοί στη Γενική και την Ειδική Αγωγή.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι να εκδοθεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ και να είναι έως το φθινόπωρο του 2019 έτοιμοι οι πίνακες για να προχωρήσει η πρώτη φάση με 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και στη συνέχεια μέσω του ενιαίου πίνακα γενικής αγωγής στους υπόλοιπους 10.500 μόνιμους διορισμούς (5.250 το 2020 και 5.250 το 2021). Με βάση τη διαδικασία που θα ψηφιστεί, δεν προβλέπεται γραπτός διαγωνισμός. Η μέγιστη προϋπηρεσία που θα προσμετρηθεί είναι 120 μήνες, που επελέγησαν, αφενός, γιατί αντιστοιχούν στη δεκαετία της αδιοριστίας και, αφετέρου, γιατί καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εχόντων προϋπηρεσία ως αναπληρωτών. 

Στις αιτιάσεις περί επετηρίδας το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά σε επετηρίδα μονιμοποίησης των αναπληρωτών και θα απέκλειε κάθε άλλο εκπαιδευτικό από τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Σύμφωνα με το υπουργείο, το προτεινόμενο σύστημα μοριοδότησης αποτελεί ένα ισορροπημένο σύστημα κριτηρίων αποκλειστικά για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και θεωρεί αυθαίρετο τον χαρακτηρισμό του «προσοντολόγιο».

Υποχρεωτική παραμονή

Εκτός μοριοδότησης τίθεται η επιτυχία σε παλαιότερους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Για δύο χρόνια θα είναι υποχρεωτική η παραμονή του εκπαιδευτικού στον τόπο του πρώτου μόνιμου διορισμού. Οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής θα υποχρεούνται να παραμείνουν για πέντε χρόνια στην Ειδική Αγωγή χωρίς δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης στη γενική εκπαίδευση. 

Προσμετράται και μεταφέρεται η αποκτηθείσα προϋπηρεσία σε όποιον κλάδο και σε όποιο εκπαιδευτικό πλαίσιο (γενική και ειδική αγωγή) και αν έχει αποκτηθεί και αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έχασαν τη δουλειά τους όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά επειδή κάποια ιδιωτικά σχολεία έκλεισαν ή μείωσαν τα τμήματά τους. Ο πλήρης οδηγός ερωτήσεων και απαντήσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr.

Βουλή: Κόντρα για τη νέα μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και εκπαιδευτικοί για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στον τρόπο μοριοδότησης, που επί της ουσίας καταργεί το ΑΣΕΠ. Οι δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που κλήθηκαν, μεταξύ άλλων φορέων, να διατυπώσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, με την ΟΛΜΕ να ζητά την απόσυρση της ρύθμισης, καταγγέλλοντας ότι «απαξιώνει προϋπηρεσία και πτυχίο». 

Αιτήθηκε ακόμη να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι 10.500 προσλήψεις, που κινδυνεύουν να γίνουν «μια ακόμη εξαγγελία εν όψει εκλογών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα ότι «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συζήτηση για το νέο σύστημα διορισμών» κατήγγειλε η ΔΟΕ, ζητώντας από τον Κώστα Γαβρόγλου να μην υπάρχει πλαφόν στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών. Απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, ο κ. Γαβρόγλου ισχυρίστηκε ότι ο νέος τρόπος μοριοδότησης «ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στην προϋπηρεσία και στα ακαδημαϊκά κριτήρια», ενώ κάλεσε «να μπει τέλος στον λαϊκισμό». 

Υποστήριξε δε με νόημα ότι «όποιος ζητά την απόσυρση της ρύθμισης δεν θέλει να γίνουν διορισμοί φέτος». Οσο για το ΑΣΕΠ, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε πως δεν πρέπει να μεσολαβούν εξετάσεις για τις προσλήψεις, επικαλούμενος «επιστημονικούς λόγους», δίχως ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις. Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας την ερχόμενη Δευτέρα από την Ολομέλεια ανοίγει ο δρόμος για τις 15.000 προσλήψεις σε βάθος τριετίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ