Τη διαμόρφωση ενός πρότυπου Οικο-Τουριστικού Πάρκου στην περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Λίμνης Αστερίου, προβλέπει η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ανοικτού Χωροταξικού Διαγωνισμού Ιδεών τον οποίο διεξήγαγε και χρηματοδότησε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάστηκε χθες στην Εκτελεστική Επιτροπή, η Τεχνητή Λίμνη Αστερίου μπορεί να ενταχθεί σε ένα δίκτυο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα παραγωγικά δίκτυα της βόρειο-δυτικής Πελοποννήσου.
Στην ίδια συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε το περιεχόμενο του Απολογισμού Πεπραγμένων 2018, που θα παρουσιαστεί σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 17.30 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου δεν είναι απλώς μια υποδομή την οποία επί πολλά χρόνια η περιοχή διεκδικούσε ώστε ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα ύδρευσης. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας ώστε το Φράγμα και η τεχνητή λίμνη Αστερίου ν’ αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από μια δέσμη ήπιων παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών και θ’ αναδείξουν το φυσικό τοπίο και την ευρύτερη ενδοχώρα των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας», τόνισε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Και σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου τεχνητές λίμνες, αξιοποιημένες με ορθολογικό τρόπο, έγιναν σημείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Κατά την παρουσίαση της πρότασης οι μελετητές ανέφεραν ότι βρέθηκαν στην περιοχή ως επισκέπτες κι εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες που υπάρχουν. Περιέγραψαν μια τεχνητή λίμνη αντίστοιχη σε έκταση με αυτήν του Μαραθώνα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης με στόχο την ανάδειξη ενός οικοτουριστικού προορισμού.
Οι τρεις ζώνες και οι παρεμβάσεις
Με βάση τη μελέτη η χωρική οργάνωση της περιοχής διαχωρίζεται σε τρεις ζώνες, οι οποίες είναι:
Α.Ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας: Περιλαμβάνει τη λίμνη, τις παραλίμνιες περιοχές, τα δάση κ.λπ. Προτείνονται έργα αναβάθμισης του τοπίου, δημιουργία πλωτών νησίδων, κορμοφραγμάτων και κορμοδεμάτων για τους χείμαρρους, ειδικά παρατηρητήρια πανίδας, σημεία θέασης, μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές κλπ.
Β.Ζώνη φιλοξενίας και αναψυχής: Αναπτύσσεται ανατολικά της λίμνης. Προτείνεται η δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης, δασικού χωριού, προβλήτας, καταστημάτων εστίασης, εξέδρας για θαλάσσια σπορ/κανώ, modelboating κλπ.
Γ.Ζώνη αναψυχής και ψυχαγωγίας: Αφορά τις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης. Προτείνεται η δημιουργία πρότυπου πάρκου αναψυχής και παιδικής χαράς.
Σύμφωνα με την πρόταση το Οικο-Τουριστικό Πάρκο στην περιοχή του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου θα έχει ως επακόλουθο την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των οικισμών Αστέρι και Κριθαράκια, καθώς και του γειτνιάζοντος δομημένου περιβάλλοντος.
Η βραβευθείσα μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης, εκπονήθηκε από Δρ Μαριλένα Παπαγεωργίου, Μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που ήταν και η Συντονίστρια, τη Δρ Κατερίνα Γκόλτσιου (Γεωπόνο – Αρχιτέκτονα Τοπίου) και την κα Δήμητρα Ραχμανίδου (Αρχιτέκτονα Μηχανικό). Στη μελέτη συνεργάστηκαν επίσης, οι: Σπυρίδων Μούντριχας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δανάη Καραμήτσιου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, MSc, Θεώνη Κωστοπούλου, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφ. Ανάπτυξης, Βασιλική Δανάη Ρέψη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και Σταμάτης Ματούλας, Περιβαλλοντολόγος – Χαρτογράφος.
Περιφερειακό δίκτυο τουρισμού
Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network), που θα λειτουργεί υποστηρικτικά και συνδετικά, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας του τοπικού Τουριστικού Οικοσυστήματος έγινε στη Ναύπακτο.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC «Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα – Customer Intelligence for innovative Tourism Εcosystems, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις ενέργειες, τους στόχους και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Περιφερειακού Δικτύου για τον Τουρισμό.
Θα λειτουργεί από ένα σε Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα και Ναύπακτο και θα κινητοποιεί τις τοπικές συνέργειες τουρισμού, με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον επισκέπτη. Μέσω μιας εφαρμογής καινοτόμου μεθοδολογίας θα γίνεται η συλλογή δεδομένων βιωματικής εμπειρίας, βάσει αποτελέσματος από τον πελάτη-επισκέπτη. Τα στοιχεία αυτά αφού αξιολογηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων.
Ξεκινά τη λειτουργία του το Film Office
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Το γραφείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Ιανουαρίου, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα και θα αποτελέσει έναν κόμβο διαχείρισης των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης, καθώς επίσης διασύνδεσης των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.
«Μέσω του Film Office φιλοδοξούμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να καταστεί ανταγωνιστική για την φιλοξενία κινηματογραφικών παραγωγών και παραγωγών σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Άλλωστε, το νέο θεσμικό πλαίσιο με την παροχή κινήτρων ευνοεί την επιλογή της Ελλάδος για τέτοιες παραγωγές, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και θετική προβολή», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.