Η τραγική ιστορία μιας 32χρονης που είχε δώσει τέλος στη ζωή της, μέσα στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου της Πάτρας το 2011, αναβιώνει από χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, με δύο αστυνομικούς να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν είχαν αντιληφθεί την ενέργειά της, και δεν κατάφεραν να την αποτρέψουν.
Επρόκειτο για μητέρα ενός παιδιού, που αντιμετώπιζε πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά, αλλά και οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που την είχε ωθήσει στο περιθώριο της τοπικής κοινωνίας. Είχε συλληφθεί για κλοπή δύο ρούχων από κατάστημα της Αγίου Νικολάου και σχεδόν μια ώρα μετά την κράτησή της, επιχείρησε να δώσει τέλος στην ζωή της, με τα κλινοσκεπάσματα, ενώ είχε αυτοτραυματιστεί κόβοντας και τις φλέβες της, με ένα κομμάτι γυαλιού.
Ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο φρουρός, μόλις αντιλήφθηκαν την πράξη της γυναίκας, προσπάθησαν να τη σώσουν. Κάλεσαν ασθενοφόρο που την μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου οι γιατροί δυστυχώς δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν στη ζωή.
Οι δύο αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία, δεν κατάφεραν να αντιληφθούν νωρίτερα τις προθέσεις της 32χρονης καθώς, η κάμερα στο εσωτερικό των κρατητηρίων, όπως είπαν ήταν εκτός λειτουργίας, επειδή είχε καταστραφεί, ενώ και ο χώρος δεν δίνει την δυνατότητα απευθείας επιτήρησης. Ακόμα, η γυναίκα κρατείτο μόνη της σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν που κρατούνται οι άνδρες και έτσι, κανείς δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την πράξη της.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο αστυνομικοί, είναι αυτή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια λόγω παράλειψης, ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και από χθες η υπόθεσή τους, επανεξετάζεται από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.
Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στην απολογία τους, ότι η αυτόχειρας δεν είχε κινήσει κάποιες υποψίες. Φαινόταν ήρεμη και ήταν συνεργάσιμη, ενώ ζήτησε και τσιγάρο και για κάποια στιγμή έμεινε μόνη της.
«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν» είπαν οι δύο αστυνομικοί, που περιέγραψαν το γνωστό πρόβλημα των κρατητηρίων του αστυνομικού μεγάρου, που δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές, τόσο για τους υπό κράτηση ανθρώπους, όσο και για το προσωπικό της αστυνομίας. Ένα από τα σημεία της υπόθεσης που τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφορά την προέλευση του γυαλιού με το οποίο αυτοτραυματίστηκε. Η έκθεση αυτοψίας κάνει λόγο για καθρεφτάκι, ενώ οι κατηγορούμενοι το αποδίδουν στη σπασμένη κάμερα επιτήρησης του χώρου κράτησης.
Την ίδια εικόνα ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό, περιέγραψε και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Μπαλάσης που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των δύο συναδέλφων του.
Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των δύο αστυνομικών, ενώ σήμερα η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και την απόφαση του δικαστηρίου.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ