Είναι συνηθισμένο να απευθύνεις ευχαριστίες σε ένα πρόσωπο για τη συνεργασία που έχετε σε μια συνέντευξη. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή Δημοσθένη Πολύζο: Διαπιστώνουμε στην κουβέντα μας ότι έχει ξεκοκκαλίσει τη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας μας. Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για δύο άρθρα και ένα ρεπορτάζ, που συναντούν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα ο ίδιος.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο μυαλό και λιγότερα χρήματα» μας λέει, εννοώντας ότι υπάρχουν οι δυνάμεις και οι ευκαιρίες να πάμε μπροστά. Ο ίδιος περνάει πολύ χρόνο ακριβώς πάνω σ’ αυτό: Είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του PATRAS IQ. Φέτος έχει (έχουμε, μια που η υπόθεση αυτή μας αφορά και μας χωρά όλους) μια ακόμα διοργάνωση μπροστά του. Θα γίνει τον Απρίλιο (12-14 του μήνα) και σε παραλιακή στέγη: Τον συνεδριακό χώρο του ΟΛΠΑ.
Και αυτό είναι το θέμα της συζήτησής μας με τον κ. Πολύζο, που φέρει την ιδιότητα, επίσης, του αν. πρυτάνεως.
Πόσο απέχει η PATRAS IQ από τη δικαίωση των στόχων και του οράματος;
Δυστυχώς η επιτυχία του εγχειρήματος PATRAS IQ δεν είναι μετρίσιμη. Ακόμη και αν δούμε success stories δεν σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει να αλλάξει η νοοτροπία ερευνητών, γονιών, νέων και φορέων.
Πάντως ένα είναι σίγουρο και για το οποίο είμαι πεπεισμένος: Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, και θα έρθει η ωραία στιγμή, όχι που θα μνημονεύουν το PATRAS IQ, αλλά που οι παράγοντες μιας επιτυχημένης προσπάθειας θα λένε ότι πρωτοσυναντήθηκαν σε μια από τις εκδηλώσεις του PATRAS IQ.
Ειδικότερα: Εχει εξαγγελθεί ως στόχος η μονιμοποίηση και η διεθνοποίηση. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις;
Νομίζω ότι είναι οι καλύτερες παρά ποτέ. Δεν είναι τόσο ο μόνιμος χώρος της έκθεσης όσο ο μόνιμος χώρος του φορέα PATRAS IQ, με αίθουσες εκδηλώσεων, διαγωνισμών, δημιουργίας, με pre-incubators κ.λπ.
Τι θα αλλάξει φέτος;
Φέτος η έκθεση θα είναι πιο κοντά σ’ αυτό που στοχεύει. Κυρίως θα πάρχουν περίπτερα αποκλειστικά με καινοτόμες ιδέες από ερευνητές, περίπτερα με νέους επιχειρηματίες που έχουν βασιστεί σε μια καινοτόμο ιδέα, spin-offs και από άλλα πανεπιστήμια.
Επίσης, παρουσίαση δράσεων που ανήκουν στον πυρήνα του PATRAS IQ όπως η RIS3 και τα προγράμματα Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.
Τι έχει αποφέρει μέχρι σήμερα η έκθεση, στην πόλη, στο πανεπιστήμιο, στους νέους ανθρώπους, στον κόσμο της τεχνολογίας και της παραγωγής;
Η Πάτρα την τελευταία δεκαετία έχει να επιδείξει σημαντικές εκδηλώσεις ευρείας κλίμακας, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με την αρμονική σύμπραξη φορέων της πόλης και έχει νιώσει την δυναμική τους. Δεν είναι πλέον μόνο το καρναβάλι για το οποίο είναι γνωστή. Αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μπορούν να γίνουν πολλά αρκεί να συντονιστούμε. Ενα ελπιδοφόρο παράδειγμα είναι και η ανάλογη πρωτοβουλία του ινστιτούτου Πρόσωπα. Δέσ’ τε όμως και το παράδειγμα της σύμπραξης του PATRAS IQ.
>Οι 7 φορείς του PATRAS IQ δηλαδή το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, το ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Οικονομίας, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες που είναι τα τρία ινστιτούτα ΙΕΧΜΗ, ΙΤΥ και ΙΜΒΙΣ, το Επιστημονικό Πάρκο, ο ΣΕΒ Βιομηχανιών Δυτικής Ελλάδας και μια πλειάδα φοιτητικών επιστημονικών οργανώσεων και εθελοντών, όλοι συνεργάζονται από τη πρώτη στιγμή του PATRAS IQ χωρίς να δημιουργηθεί ποτέ το παραμικρό πρόβλημα από αυτά που αποκαλούμε κατάρα του τόπου μας.
>Ο κόσμος της τεχνολογίας και της παραγωγής ένιωσε περισσότερο παρά ποτέ κοντά του τα ερευνητικά ιδρύματα. Παραγωγικοί φορείς και ερευνητικές ομάδες αρχίζουν να έχουν σχέδια.
>Είχα πει πάλι σε μία συνομιλία με την εφημερίδα σας ότι «η ύπαρξη ερευνητικών υποδομών όπου παράγεται η νέα γνώση και οι νέες ιδέες, η ύπαρξη καινοτόμων εταιρειών που ανταγωνίζονται στο διεθνή στίβο και μια ανοιχτόμυαλη κοινωνία που μπορεί να χωρέσει τις φιλοδοξίες και τα όνειρα νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών αποτελούν το όχημα για να γίνει μια περιοχή πηγή πλούτου και πόλος έλξης επιχειρήσεων και ερευνητών και ως εκ τούτου να έχει την άνεση να σχεδιάζει σε βάθος δεκαετιών και να διαθέτει πάντα το απαραίτητο οξυγόνο για να αντέξει σε χαλεπούς καιρούς».
Πλέον η διεθνής και εγχώρια ανταγωνιστικότητα έχει επεκταθεί και στην καινοτομία. Πώς μπορεί η PATRAS IQ να αποτελέσει παίκτη υψηλής κλίμακας;
– Όταν το PATRAS IQ αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι θα γίνει όταν το PATRAS IQ θα γίνει φορέας και θα έχει μόνιμο χώρο δράσης. Πρέπει να ξεφύγει πλέον από την υπάρχουσα οργανωτική δομή και να δημιουργηθεί κάτι που θα τρέχει όλο τον χρόνο.
Μπορεί να αποτελέσει η έκθεση κόμβο μεταξύ επενδυτικού κεφαλαίου και καινοτόμων δημιουργών;
– Είναι ένας από τους βασικούς λόγους δημιουρίας του PATRAS IQ.
– Σήμερα στο φύλλο της «Πελοποννήσου» διάβασα ένα εκπληκτικό άρθρο του Γιάννη Κανελλόπουλου, του Orange Grove Patras με τίτλο “Επαναβιομηχανοποίηση μέσω Πληροφορικής: Ταλέντα, υποδομές, επενδύσεις”. Καταπληκτική ιδέα που την υποστηρίζουμε πολλοί. Να που μπορεί να συμβάλει το PATRAS IQ. Έτσι δημιουργείται η ελπίδα.
– Επίσης θέλω να αναφέρω άλλα δύο εξαιρετικά άρθρα του ιδίου φύλλου. Το πρώτο είναι του κ. Σακελλαρόπουλου που παρουσιάζει την ομιλία του κ. Λαμπριανίδη, που ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο για το PATRAS IQ. Κρατώ τη φράση «Αφού δεν μπορούμε να έχουμε συναίνεση στα μεγάλα θέματα ως χώρα, ας αποκτήσουμε σ’ αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά». Το δεύτερο είναι του Γιώργου Τελώνη «Ανησυχώ ότι θα χάσουμε κι άλλες νομικές» που ο τίτλος τα λέει όλα.
Η αυτοδιοίκηση συμβάλλει επαρκώς στις ανάγκες της διοργάνωσης. Κατανοεί τη σημασία της;
– Σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο. Αν δεν συμμετέχει δεν πρέπει να το δούμε ως άρνηση στη πρόοδο, αλλά ότι δεν έχει πεισθεί για την σημασία της επίτευξης ενός τέτοιου στόχου. Όσοι εμπλέκονται σε μια πρωτοβουλία πρέπει να το δουν ως άσκηση ότι πρέπει να πείσουν το κόσμο γι’ αυτό που προωθούν αλλά και το σημαντικότερο να βρουν τρόπο να το κάνουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι συμπολίτες μας. Αυτοί που πιστεύουν στην ιδέα του PATRAS IQ έχουν χρέος να τους φέρουν με το μέρος τους. Αν το καταφέρουν έχουν αυτονόητα και την τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα τους.
ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗΣ