Λύγισε ο Σαράντος Καργάκος! Έφυγε πρόωρα από την ζωή, την ώρα που η πατρίδα κατ’ εξοχήν τον είχε ανάγκη.

Αναπαύεται πλέον σε μια γωνιά τής αττικής γης, από όπου σήμερα ασφαλώς θα ακούσει την στεντόρεια φωνή τού λαού μας που αγωνιά για την Μακεδονία…

Ο Σαράντος Καργάκος υπήρξε ένας νέος Δάσκαλος τού Γένους, με την παλαιά ατόφυα έννοια. Την ώρα που οι πνευματικοί μας ηγέτες με εμφανή τα σημάδια τής κόπωσης παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκείνος δεν έπαυε να εκτίθεται αντίθετα στο ρεύμα, να παίρνει θέση, να μάχεται και να δείχνει την διαφορά, το μέτρο και τον εθνικό παλμό τού «φυσικού» Μανιάτη ταγού στην σύγχρονη Ελλάδα. Κενό δυσαναπλήρωτο η απώλειά του…

Πλήθος κόσμου, επιφανείς και απλοί άνθρωποι από όλη την Αττική, από την Μάνη, αλλά και από κάθε γωνιά τής Ελλάδος, συγγενείς, μαθητές, φίλοι, αναγνώστες,  προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, τού πολιτισμού, τής δημοσιογραφίας, τής πολιτικής, τής τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το κράτος βαθιάς συγκίνησης συνόδευσαν τον μεγάλο Δάσκαλο τού Γένους στην τελευταία του κατοικία.

Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη το απόγευμα τής Τετάρτης 16 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, ενώ η ταφή ακολούθησε στο 2ο Κοιμητήριο Αθηνών. Προεξήρχαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, και Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, συμπαραστατούμενοι από πολλούς ιερείς τής Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το φέρετρό του εκαλύφθη με την ιστορική σημαία τής Μάνης, ενώ λίγο χώμα μαζί με κλωνάρια ελιάς έφθασαν από την Μάνη, για να συντροφεύσουν συμβολικά τον εκλιπόντα στην τελευταία του κατοικία, στην αττική γη, τον οποίον συνόδευαν Λάκωνες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Την ίδια στιγμή δεκάδες στεφάνια αγάπης και σεβασμού κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο τού Ναού, παρά την αντίθετη παράκληση τής οικογενείας.

Εξαίρετοι πνευματικοί άνθρωποι εξεφώνησαν επικηδείους λόγους αναφερόμενοι στο σπουδαίο ήθος τού ανδρός και το τεράστιο συγγραφικό έργο του. Συγκεκριμένα, κατά σειράν ομίλησαν: Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος τού Αρχιεπισκόπου. Ο Καθηγητής τής Γλωσσολογίας και Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Λαοκράτης Βάσσης. Ο εκδότης κ. Γεώργιος Δημακόγιαννης (εκ μέρους των Μανιατών) και ο γυιος του κ. Ιωάννης Καργάκος, φιλόλογος.

Σκιαγραφώντας ο κ. Χρυσόστομος τον εκλιπόντα, είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Όλβιος, ευτυχής διά την βαθυτάτη ιστορική του γνώση. Φιλίστωρ, φιλομαθής, λόγιος, ιστορικός, πεπαιδευμένος, ευπατρίδης. Η αγάπη του διά την ελληνικήν γλώσσαν τον καθιερώνουν ως ισάξιον με την γενιά εκείνη των διδασκάλων τού Γένους. Η ευρυμάθειά του είχε ως κέντρον την συγγραφή και την διδασκαλία. Αυτά ήταν τα ιδανικά και οράματά του.

Έφυγε ο Σαράντος Καργάκος πιστός, έτοιμος, καρτερικός στην ασθένειά του, προσηλωμένος εις τα ιερά και όσια τής Ελληνορθόδοξίας, έφυγε με την πέννα στο χέρι, ιστορικός ων, γράφων ιστορίαν, αυτός ούτος, με τον επί γης βίον του».

Εξ άλλου ιδιαίτερη ήταν η συγκινησιακή φόρτιση όταν ο κ. Δημακόγιαννης αποχαιρέτησε τον Δάσκαλο με ένα παραδοσιακό μανιάτικο μοιρολόι, που συνέθεσε ειδικά για την περίσταση. Το μοιρολόι άρχιζε με τους εξής στίχους:

«Πουλιά μου άγρια κι ήμερα

μην κελαηδήστε σήμερα,

τι επέθανε ο σταυραετός

και ο Καργάκος ο σοφός.

Σήμερα κλαίει κι ο Θεός

και ο αφέντης ο Χριστός,

τι εχάθηκε ο δάσκαλος,

τού Γένους μας ο ξακουστός».

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο και στην διάρκεια τού Εμφυλίου εγκατεστάθη στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο κίνημα αμφισβήτησης των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής τού 15% για την Παιδεία. Εργάσθηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντοτε υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Ευθύνη» και «4 Τροχοί» και τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Απόφαση».

Έχει γράψει άνω των 80 βιβλίων. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία και Αλεξία», η ιστορική μελέτη «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων», οι συλλογές δοκιμίων του, τα τελευταία έργα του: «Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες», «Αιγιάλεια: Ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο», «Η πολιτική σκέψη τού Παπαδιαμάντη», «Η Ιστορία των αρχαίων Αθηνών», «Η Ιστορία τής αρχαίας Σπάρτης», «Η Μικρασιατική Εκστρατεία», «Μέγας Αλέξανδρος», «Ιστορία τής Ελληνικής Επαναστάσεως» κ.ά.

Σημειώνεται τέλος πως ο Σαράντος Καργάκος διατηρούσε ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα. Συνδεόταν φιλικά με τον συμπολίτη Δικηγόρο και τ. Νομάρχη κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, ενώ συχνά επισκεπτόταν την πόλη μας, προσκεκλημένος διαφόρων φορέων. Κατ’ επανάληψιν είχε μιλήσει από το βήμα τής Διακιδείου Σχολής, των Αρσακείων Σχολείων, τής Χριστιανικής Στέγης κ.λπ.

Η μνήμη του αιώνια!

ΠΗΓΗ