«Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο» απαντάει ο Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος του κινήματος «Δημιουργία Ξανά» στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει, όμως, πρόθυμος να δώσει ψήφο ανοχής στη Νέα Δημοκρατία χωρίς ανταλλάγματα, ακόμα και να συμμετέχει σε κυβέρνησή της εάν άλλαζε το συνδικαλιστικό νόμο.
Πιστεύει ότι ήταν λάθος οι κυβερνητικοί χειρισμοί στη συμφωνία των Πρεσπών και θεωρεί ότι η προτιμότερη λύση θα ήταν αυτή της διπλής ονομασίας.

 

Εχετε αξιολογήσει σκληρά την κυβερνητική πολιτική. Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό σας αντίπαλο ή το κάνετε επειδή τροφοδοτεί περισσότερο από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις την δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων;
Θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψυχιατρικού και ποινικού ενδιαφέροντος. Δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική με την έννοια ενός προγράμματος, που να βγάζει νόημα. Υπάρχουν σπασμωδικές ενέργειες. Αλλοπρόσαλλες, αντιφατικές, ανόητες, εγκληματικά καταστροφικές. Με κοινό παρονομαστή την προσπάθεια των «Καρανικαίων» να παντελονιάσουν μερικούς μισθούς ακόμα για να έχουν κομπόδεμα όταν θα ξαναγυρίσουν στα μπαρ και τις καφετέριες. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι η τελευταία τερατογένεση ενός πολιτικού συστήματος, πράσινου, μπλε και κόκκινου, που βάσισε την επιβίωσή του στην εξαπάτηση των πολιτών και στο πελατειακό αλισβερίσι με ομάδες συμφερόντων. Οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ. Ψάχνουν να βρουν τον επόμενο απατεώνα, που θα τους διαβεβαιώσει ότι ο γάιδαρος όχι μόνο πετάει αλλά μοιράζει και πεντακοσάρικα.
Το 2019 είναι εκλογικό έτος. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της «Δημιουργίας»;
Είναι τριπλός: να καταγράψουμε στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, όπου θα ξαναείμαι υποψήφιος, ποσοστό πάνω από 5% (το 2014 πήραμε 3%), να εκλέξουμε έναν τουλάχιστον ευρωβουλευτή και να ξεπεράσουμε το 3% στις εθνικές εκλογές για να αποκτήσει η ελληνική Βουλή το πρώτο φιλελεύθερο αντικρατικιστικό κόμμα της Μεταπολίτευσης.

 

Στον ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

 

Κάποια σενάρια θέλουν να μην επιτυγχάνεται η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα συμμαχούσατε μετεκλογικά ευκολότερα με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο! Με τη ΝΔ τα πράγματα είναι μπλεγμένα. Δεν υπάρχει μία ΝΔ. Υπάρχουν πολλές: Οι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές, οι παραδοσιακοί δεξιοί του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», οι σοσιαλιστές της ελαφρολαϊκής δεξιάς, οι γραφικοί, οι «ψεκασμένοι», και αρκετές προσωποκεντρικές ομάδες: Καραμανλικοί, Σαμαρικοί, Ντορικοί κ.λπ. Επειδή δεν ξέρουμε ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι, θα δώσουμε στη ΝΔ κατ’ αρχήν ψήφο ανοχής, χωρίς ανταλλάγματα, περιμένοντας να δούμε αν αληθεύει το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο να μην λέει πολλά προεκλογικώς αλλά να κάνει πολλά μετεκλογικώς. Και θα πιέζουμε προς την κατεύθυνση των γενναίων, δομικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον μεγάλο ασθενή που είναι το ελληνικό Δημόσιο.

 

Θα μπαίνατε σε μια κυβέρνηση ΝΔ;
Μόνο αν άλλαζε τον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να μην κινδυνεύει με παράλυση η χώρα αν η ΑΔΕΔΥ αντιδρούσε στις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν γίνει αυτό, και ο κάθε Φωτόπουλος μπορεί να κατεβάζει τους διακόπτες όταν κάτι ενοχλήσει τα υπερπρονόμια της συντεχνίας του, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μη κυβερνήσιμη.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών;
Ολέθριο λάθος, μαύρη σελίδα του ελληνισμού. Πλέον, οι πάντες στον κόσμο θα ξέρουν ότι Μακεδονία είναι μόνο τα Σκόπια και Μακεδόνες οι Σκοπιανοί. Κανένας δεν πρόκειται να διαβάσει το ότι αυτοί την μακεδονική γλώσσα την ορίζουν ως νοτιοσλαβική. Ξέρετε εσείς πώς ορίζονται οι 7.000 γλώσσες που μιλιούνται στον κόσμο; Ο Αυστραλός θα βλέπει το «Μακεδονία» γραμμένο με τεράστια γράμματα και το «Βόρεια» με ψείρες. Κι αν μάθει κάτι για τη δική μας Μακεδονία, θα νομίσει ότι μάλλον υπό κατοχή βρίσκεται. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ταφόπλακα μετά από αλληλουχία διπλωματικών μας λαθών, που ξεκίνησαν το 1946. Δεν πατήσαμε πόδι ούτε όταν ο Τίτο μετονόμασε τη Βαρντάρσκα Μπανόβινα σε Μακεδονία ούτε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1991. Και στη συνέχεια εγκλωβιστήκαμε στο erga omnes. Πώς να επιβάλεις, χωρίς πόλεμο, σε ένα κράτος να αλλάξει το όνομά του; Λύση ήταν και είναι η διπλή ονομασία: εσείς θα λέγεστε όπως θέλετε, αλλά όλοι οι άλλοι στον κόσμο και οι διεθνείς οργανισμοί θα σας ονομάζουν με όνομα που δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Το 1991 ήταν εύκολο να το πετύχουμε, μέχρι χθες ήταν δύσκολο μεν, αλλά εφικτό. Τώρα, μετά την ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ και των πρόθυμων κομματικών ρεταλιών, είναι μάλλον αδύνατον.