Αρκετό καιρό θα περιμένουν ακόμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σε κοινότητες και οικισμούς της Αιγιάλειας, που έχουν χαρακτηριστεί από παλιά ως κατολισθήσιμα μέρη, παρά τις σοβαρές πιέσεις που ασκούν από κοινού δήμος και σύλλογος πολιτικών μηχανικών για το θεσμικό πλαίσιο εξόδου από μία μακρά περίοδο οικοδομικής απραξίας.
Παρότι οι εμπλεκόμενοι έχουν ενημερωθεί για επικείμενη υπογραφή του νέου νόμου που θα καθορίζει εξαρχής τις προδιαγραφές άρσης του παλιού καθεστώτος , με επικαιροποιημένο κανονισμό πλαισίου των απαιτούμενων γεωλογικών μελετών, γνώστες του προβλήματος, λένε στην «Π», ότι από αυτό, μέχρι την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος, υπάρχει τεράστια απόσταση.
Το ότι θα βγει το τροποποιημένο μέτρο δεν σημαίνει πως αυτομάτως επιλύεται και το ζήτημα, αφού απλά ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των περιοχών. Έτσι, ο δήμος, αφού δει τον βαθμό δυσκολίας των προδιαγραφών και μπορέσει να καλύψει το αναλογούν κόστος, θα πρέπει να εκπονήσει χωριστές μελέτες για κάθε ένα «κατολισθήσιμο» χωριό, κάτι που μόνο εύκολή υπόθεση δεν θεωρείται. Αν ο νόμος απαιτεί πολλά, τότε μάλλον θα είναι απαγορευτικό για την πολεοδομία να καλύψει 24 περιοχές.
Ακόμα όμως κι αν το εγχείρημα θεωρηθεί πιο εύκολο, ο χρόνος που θα απαιτήσει μια τέτοια δέσμη ενεργειών, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε λιγότερο από μία διετία.«Τα κριτήρια που θα βάλει το υπουργείο θα είναι αλληλοσυναρτόμενα με το απαιτητέο κόστος» λέει δημοτικός παράγοντας στην «Π», αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο θα διευκολύνει την εξέλιξη της υπόθεσης, η συντεχνία των Γεωλόγων, που απαιτεί πολλά και δύσκολα.
Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν στον τόπο τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν άδειες εργασιών, πριν όλα τακτοποιηθούν και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού το 2014, περί πολεοδομικής νομοθεσίας.
Αν και το αίτημα του δήμου – όποτε κι αν υποβληθεί – θα εγκριθεί από τον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η κάθε μία ειδική γεωλογική μελέτη καταλληλότητας, δύναται να εκπονηθεί μόνο με έκτακτη χρηματοδότηση, κάτι που δεν βρίσκεται στις κυβερνητικές προθέσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο δήμος θα αναζητήσει μελέτες που λέγεται ότι διαθέτει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ελπίζοντας πως θα μπορέσει να τις επικαιροποιήσει, με βάση τα νέα δεδομένα. Για τη φόρμουλα των μελετών υπάρχει ήδη ουσιαστική επαφή του προέδρου των μηχανικών Σωτ. Ταξιαρχόπουλου με καθηγητή του ΠΠ.
Τα κατολισθήσιμα χωριά – στα οποία η κτηματογράφηση είναι επιβεβλημένη – είναι: Παρασκευή, Παλιολουκά- Αμπουλα-Παϊδα-Λιοφάτες, Κούμαρη, Αιγές, Καθολικό & Πατουλέικα, Σαρκουνάς, Κορακιάνικα Κρήνης, Αλσος, Μάγειρα, Μερτίδι, Παλαιά Κουνινά, Δαμακίνι, Σαλμενίκο, Χατζή, Σταυρέικα στη Λάκκα, Αμπελος, Κερύνεια, Γκραίκας, Τούμπα, Ρομπέϊκα, Βερίνο, Λάκκα, Μυρόβρυση, Δουκανέικα και Συνανιά.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ