Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εγκαινιάζει επισήμως την προεκλογική εκστρατεία της, με συγκέντρωση που θα γίνει στο κλειστό της ΕΑΠ.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι φυσικά ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος θα κάνει έναν εκτενή απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν και σε ποιο βαθμό θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της στον τομέα της καθαριότητας. Ομως, για την προβολή της εν λόγω εκδήλωσης, η καθαριότητα έχει υποστεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήγμα.
Μέρες τώρα, εκατοντάδες, χιλιάδες αφίσες κολλημένες σε κολόνες και σε άλλα πρόσφορα για το σκοπό αυτό σημεία, προπαγανδίζουν δεόντως την πρώτη συγκέντρωση της προσκείμενης στο ΚΚΕ δημοτικής παράταξης.
Υπενθυμίζεται ότι μια από τις προτεραιότητες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής είναι και η διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη. Άλλωστε, αυτή είναι και η καθημερινή αποστολή των συνεργείων της που έχουν επιφορτιστεί με την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ωστόσο, καταθέτοντας ένα ακόμη δείγμα γραφής αναχρονιστικής πολιτικής αντίληψης και αντίστοιχης νοοτροπίας, η σημερινή πλήττει η ίδια έναν ζωτικό χώρο ευθύνης της, εμμένοντας σε μια ξεπερασμένη μορφή προπαγάνδας που έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον.
Εισερχόμενοι σταδιακά σε προεκλογική περίοδο, πολύ θα θέλαμε από τη Δημοτική Αρχή να έδινε πρώτη το παράδειγμα αποφεύγοντας την αφισορύπανση και προτρέποντας και τις άλλες παρατάξεις, τους άλλους υποψηφίους, να πράξουν το ίδιο αποτελώντας σε μια κοινή προσπάθεια, συνολικά για την τοπική κοινωνία, ένα πρότυπο ανάλογης συμπεριφοράς.
Ευσεβής πόθος, ενδεχομένως να πείτε. Όταν ο ίδιος ο δήμαρχος δεν αισθάνεται την ανάγκη να προστατέψει από την πλευρά του, συμβολικά, το περιβάλλον της πόλης του, τι μπορείς να περιμένεις μετά από πολίτες της που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη παιδεία; Να μην κολλήσουν αφίσες ή σημειώματα για ενοικιάσεις και πωλήσεις οικιακού εξοπλισμού σε τοίχους και σε δέντρα; Όμως, όλα έχουν την εξήγηση τους, την ερμηνεία τους.
«Δεν μαθαίνεις σε γέρικο σκυλί νέα κόλπα» συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί, ενώ σε χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας λένε κάτι ανάλογο: «Σε γέρικο άλογο δεν αλλάζεις περπατησιά».
Τα πρόσφατα ίχνη της περπατησιάς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τις αφίσες της, τα βλέπουμε πλέον καθημερινά. Και θα πέφτουμε για πολύ καιρό πάνω τους, μέχρι τα επόμενα που θα τα σκεπάσουν, παίρνοντας τη θέση τους. Εφόσον δεν πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα πάρει την πρωτοβουλία για την αποκαθήλωση τους.
Κι αυτό είναι μάλλον ακόμη χειρότερο…