Απαγορευτική είναι για τα άτομα με αναπηρία η πρόσβαση στο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Πατρέων στο βόρειο λιμάνι. Βασική αιτία είναι η αυθαίρετη και αλόγιστη στάθμευση των ΙΧ που πολιορκούν στενά το συγκεκριμένο τμήμα της παραχωρημένης λιμενικής ζώνης.
Το πρόβλημα έχει κοινωνικές και άλλες διαστάσεις. Το μετέφεραν στην «Π» άτομα με αναπηρία που χρειάστηκε να επισκεφθούν το ΚΕΠ για προσωπική τους υπόθεση. Το πρώτο «εμπόδιο» που κλήθηκαν να ξεπεράσουν ήταν η έλλειψη οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης για αναπηρικά ΙΧ. Αν και η υπηρεσία προσφέρεται για να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, το γεγονός ότι δεν έχουν προβλεφθεί θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία συνιστά ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι πληροφορίες της «Π» θέλουν να έχουν γίνει παρεμβάσεις προς τα πολιτικά όργανα του Δήμου, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα.
Ακόμα κι αν βρεθεί μια θέση στάθμευσης, μετά από αρκετούς κύκλους με το αυτοκίνητο, υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι συμπολίτες με αναπηρικά αμαξίδια. Είναι η στάθμευση των ΙΧ, στο ύψος της εισόδου του ΚΕΠ, με τέτοιο τρόπο που να μην τους επιτρέπει την πρόσβαση στη δημόσια υπηρεσία.
Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη είναι συλλογική και δεν αφορά το Δήμο και τις υπηρεσίες του. Βαρύνει κυρίως τους πολίτες που αδιαφορούν συνειδητά για τις καθημερινές ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που οφείλουν να διατηρούν ελεύθερη την πρόσβαση στα γραφεία του ΚΕΠ.
Υπάρχει, όμως, και άλλο ένα πρόβλημα που έχει θίξει κατ’ επανάληψη η «Π». Πρόκειται για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών, κυρίως όμως οι ευαίσθητες ομάδες, να εισέλθουν στην παραχωρημένη λιμενική ζώνη (με προορισμό το ΚΕΠ) από το ύψος της συμβολής Γούναρη και Όθωνος Αμαλίας. Διάβαση για πεζούς δεν υπάρχει, αλλά ούτε και φανάρι που να τους δίνει προτεραιότητα. Με αποτέλεσμα να τρέχουν, όσοι μπορούν, για να προλάβουν να περάσουν απέναντι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ