Θα απευθύνεται σε εργαζομένους άνω των 50 ετών. Κλείνουν υποκαταστήματα
Νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, χωρίς όμως χρηματικά μπόνους, και περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων δρομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσκληση για εθελουσία θα απευθυνθεί σε εργαζομένους άνω των 50 ετών. Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει εφάπαξ ποσό, όπως τα προηγούμενα, αλλά θα στηρίζεται στην κάλυψη των αναγκών των ατόμων που θα αποχωρήσουν, δηλαδή τα έξοδα περίθαλψης και ενσήμων για όσο χρόνο τούς απομένει να βγουν στη σύνταξη.
Οσον αφορά τις χρηματικές απολαβές, θα είναι εκείνες που προβλέπονται ως αποζημίωση από τη νομοθεσία. Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι να αποχωρήσουν τουλάχιστον 1.000 άτομα από την τράπεζα. Σημειώνεται ότι στην εποχή των Μνημονίων η τράπεζα έχει μειώσει το προσωπικό της σχεδόν κατά 40%, από τα 15.000 άτομα το 2009 στα 9.600 άτομα σήμερα.
Η μείωση του προσωπικού βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το σχέδιο της τράπεζας για περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα, με στόχο στο τέλος του έτους να λειτουργούν γύρω στα 400 καταστήματα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτή τη στιγμή το δίκτυο της Εθνικής περιλαμβάνει περίπου 470 καταστήματα, κατανοεί ότι εντός του 2019 αναμένεται να μπει λουκέτο σε 70 καταστήματα.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν έως το τέλος του 2020 στη μείωση των καταστημάτων τους σχεδόν κατά 40%. Τα σχέδια που έχουν καταρτίσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προβλέπουν ότι τη διετία 2019-2020 θα κλείσουν συνολικά τα 800 από τα 1.900 καταστήματα που βρίσκονται εν λειτουργία σήμερα. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν βάσει μελετών που έχουν στα χέρια τους και δείχνουν ότι κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που καλούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες έως το 2021, η ανάγκη μείωσης του προσωπικού εκπορεύεται και από την αλλαγή της φύσης της τραπεζικής δουλειάς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς οι τράπεζες δεν αναλώνονται πλέον μόνο στη χορήγηση δανείων αλλά και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει να βγάλει εντός του έτους προς πώληση δύο πακέτα «κόκκινων» δανείων. Το ένα αφορά καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και το άλλο επαγγελματικά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις.
Στόχος της ΕΤΕ είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να περιοριστούν έως το τέλος του 2020 στα 10 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.