Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από οριζόντια μέτρα, το οποίο θα εγγυάται τον εξορθολογισμό, τον έλεγχο της ζήτησης και συνακόλουθα τον έλεγχο της δαπάνης αναζητά η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω επισήμανε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Παραδέχτηκε, δε, ότι «υπάρχει αυξητική τάση ραγδαία τα τελευταία χρόνια», που κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι «διασφαλίσαμε την καθολική κάλυψη των ανθρώπων, μία μεγάλη επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπρέπεια της χώρας».

Οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες του συστήματος είναι γνωστές, είπε, και «πώς οδηγηθήκαμε αυτός ο χώρος να στοχοποιηθεί και να φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο άκρο.

Το ένα άκρο ήταν η περίοδος της ασυδοσίας και της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, που οδήγησε στην έκρηξη της δαπάνης και στις γνωστές παρενέργειες, για να φτάσουμε στο άλλο άκρο, στην ισοπεδωτική, οριζόντια και άδικη παρέμβαση».

«Πυλώνας της οικονομίας»

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος ΠαπαδημητρίουΟ πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου | 

«Η έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική για την υγεία, και πιο συγκεκριμένα για το φάρμακο, αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», επανέλαβε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

Ηδη, επισήμανε, ο κλάδος συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας με συμβολή 3,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), υποστηρίζει 26.000 άμεσες και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, αποτελώντας την τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας.

Το 2019 και το επόμενο διάστημα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, «θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με πιθανές επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία».

Ο Ολ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «αναλώσαμε για άλλη μια φορά και χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης» και σημείωσε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δισ.

«Είναι δυνατόν να ζητείται επιστροφή που αγγίζει το 70%;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η «τιμωρία» της ανάπτυξης, επιβαρύνοντας με το 25% του clawback (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) τις εταιρείες που αναπτύσσονται.

ΠΗΓΗ