«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας πολιτικός που κατέκτησε με τους αγώνες του μια ιδιαίτερη, μια σημαντική θέση στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Και η εμβέλειά του, ήταν παγκόσμια. Από εκεί και πέρα, ανήκει σε όλους. Όσο ζούσε, είχε φανατικούς οπαδούς και εχθρούς. Δεν ήταν αδιάφορος σε κανένα. Γι’ αυτό και σήμερα, με το ίδιο πάθος φωτίζονται διαφορετικές στιγμές και πτυχές από τη ζωή, τη σκέψη και τη δράση του, τις περισσότερες φορές, κοιτάζοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πάτρα το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», με θέμα: «Ανδρέας Παπανδρέου – 100 χρόνια, ο αγώνας για μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες».
Όπως πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου «με τη μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, ενώνοντας πολλά από τα μικρά κόμματα και τις κινήσεις που την εκπροσωπούσαν μέχρι τότε».
«Με αυτήν την έννοια» συνέχισε «είναι ο πατέρας της ελληνικής προοδευτικής παράταξης και είμαστε όλοι παιδιά του, γι’ αυτό ίσως βλέπουμε σήμερα από διάφορα μετερίζια, αυτήν την αγωνία για το ποιος τον εκπροσωπεί καλύτερα, ποιος τον εκφράζει πιστότερα, ποιος είναι πιο αντάξιος της πολιτικής του κληρονομιάς». «Για μένα όμως αυτά» επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου «έχουν λίγη σημασία».
Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός «αν σκεφτούμε τι έκανε τόσο ιδιαίτερο τον Ανδρέα, θα έλεγα τρία πράγματα: Καταρχήν, η ικανότητα πολιτικής ενόρασης, δεύτερον το σφαιρικό όραμά του και τρίτον, η έγνοια του, η ταύτισή του με τους πιο αδύναμους».
«Μπορεί κάποιοι να πρόδωσαν τον Αν. Παπανδρέου, μπορεί ακόμη και να βρώμισαν τα χέρια τους, αλλά αυτό δεν είναι ικανό να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο»
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες και νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «τους νέους, τους εμπιστεύτηκε, τους άνοιξε το δρόμο προς την εξουσία, για την αλλαγή της, όχι για τη νομή της. Κάποιοι, μπορεί να τον πρόδωσαν, μπορεί να πρόδωσαν τις αρχές και τις αξίες μας, μπορεί ακόμη και να βρώμισαν τα χέρια τους, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη προσφορά στους Έλληνες και τον τόπο. Παρά τις κακουχίες και τις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα, η προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη στην αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο και για τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων»
Ερχόμενος στο σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «ως συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης υπάρχει μια αυξημένη τάση εσωστρέφειας, παθητικότητας, μοιρολατρίας και πολλοί αμφιβάλλουν ότι μπορούμε, ότι θα καταφέρουμε πάλι να σταθούμε όρθιοι, με τις δικές μας δυνάμεις».
Όμως, όπως επεσήμανε «είμαι σίγουρος, ότι αν ήταν σήμερα εδώ ο Ανδρέας, θα έλεγε δύο πράγματα» και συνέχισε: «το πρώτο: Οι κλειστές και φοβικές κοινωνίες, είναι καταδικασμένες να μαραζώσουν, να εγκλωβιστούν και να εκφυλιστούν. Ας πιστέψουμε πάλι στους εαυτούς μας στις δυνατότητές μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας. Το δεύτερο: Καλά και πώς περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα; Από τον καναπέ; Το σερφάρισμα στο κινητό; Τις φωτογραφίες στο ίνσταγκραμ, αν δεν γίνουμε εμείς ξανά οι φορείς της αλλαγής;».
«Αν θέλουμε να εμπνευστούμε από την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός «σημασία δεν έχει να επαναλαμβάνουμε τις ιστορικές φράσεις που όλοι θυμούνται, αλλά να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, να ανοίξουμε την πόρτα, να αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο τις προκλήσεις του καιρού μας, αλλά και του μέλλοντός μας και να δώσουμε τον αγώνα».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μια φράση χρησιμοποιούσε στο μαρξιστικό περιοδικό που εξέδιδε ως μαθητής στο ξεκίνημά του, ήταν μια αγαπημένη φράση από τον Κωστή Παλαμά: “Δουλέψτε τον ξανά τον κόσμο στη φωτιά”».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήμαρχοι της Αχαΐας, πρώην υπουργοί επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πλήθος κόσμου.