Με σφοδρότητα επιμένουν να ασκούν κριτική οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αιγάλεω κατά της δημοτικής αρχής για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα στη διεκδίκηση των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος καλοκαιρινής αδείας, αλλά ο δήμος έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Εν όψει του Εφετείου στις 8 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω, εκτός από κινητοποιήσεις, αποφάσισε να απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι μέλος ο δήμαρχος Δ. Μπίρμπας, που από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: «Απαιτούνται τελεσίδικες αποφάσεις για να μην προκύψουν καταλογισμοί σε βάρος του δήμου, αιρετών και υπαλλήλων».

«Ζητούμε το αυτονόητο», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Τσούνης, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το… κακό παράδειγμα

«Είμαστε από τους πρώτους δήμους που κερδίσαμε την υπόθεση στο δικαστήριο. Ωστόσο, είμαστε σαν τη “μύγα μες στο γάλα”, καθώς όλοι οι δήμοι σε Δυτική Αθήνα και Δυτική Αττική, ακόμα και η Περιφέρεια Αττικής –και μπράβο στη Ρένα Δούρου που στηρίζει την πολιτική απόφαση που πήρε– έχουν εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση που κέρδισαν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, κατά την άποψή μας, ως επικεφαλής αυτοδιοικητικής παράταξης στην ΚΕΔΕ, με τη στάση του παροτρύνει τους αιρετούς να κάνουν χρήση όλων των ένδικων μέσων», σχολιάζει ο κ. Τσούνης.

Στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του δήμου κατηγορούν τον δήμαρχο ότι με τη στάση του «δεν αναγνωρίζει τη “διάταξη Σκουρλέτη”» που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δημοτικών αρχών να προσφύγουν ή όχι κατά πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους – με τον «Καλλικράτη», υπενθυμίζεται, ήταν υποχρεωτική η άσκηση εφέσεων.

Ως γνωστόν, αν δεν προσφύγει μια δημοτική αρχή σε ανώτερο δικαστήριο, η πρωτόδικη απόφαση τελεσιδικεί. «Είναι πολιτικά οξύμωρο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη από τον δήμαρχο», σχολιάζει ο κ. Τσούνης, συμπληρώνοντας:

«Ολη η αντιπολίτευση έχει συστρατευθεί με τους εργαζόμενους. Απαντες λένε να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους και να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα δοθούν τα χρήματα, με σεβασμό στα οικονομικά του δήμου. Αυτό λέμε κι εμείς».

Τι λέει όμως η δημοτική αρχή; Ο δήμαρχος έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμών από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε επικοινωνία με την «Εφ.Συν.», ο κ. Μπίρμπας επικαλέστηκε τρεις γνωμοδοτήσεις νομικών συμβούλων του, αλλά και γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εισηγούνται έφεση, με το σκεπτικό ότι με πρωτόδικη απόφαση δεν μπορεί να ακυρωθεί η ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία, αλλά απαιτείται τουλάχιστον απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

«Μακάρι στο Εφετείο ή στο ΣτΕ να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι και εμείς θα βρούμε τρόπο να καταβάλουμε τα χρήματα. Πολιτική θέση μας είναι να υπάρξει συνολική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, για το σύνολο των υπαλλήλων, για αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά των “δώρων”. Και αυτό διεκδικούμε», εξηγεί ο κ. Μπίρμπας. Πρόκειται για θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος και σε προ μηνών Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και έχει ληφθεί σχετική ομόφωνη απόφαση.

Στην εν λόγω συνεδρίαση ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρης, είχε πει ότι «από την ώρα που θα εκταμιευθούν τα ποσά (σ.σ.: των πρωτόδικων αποφάσεων) είναι πιθανό να μη θεωρηθούν τα εντάλματα ή να προκύψουν καταλογισμοί, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται μόνο από τελεσίδικες αποφάσεις».

Υπάρχουν δήμαρχοι που έχουν «τελεσιδικήσει» τις αποφάσεις, μη ασκώντας έφεση, υπάρχουν ωστόσο και άλλοι που έκαναν χρήση ένδικων μέσων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

«Ζαριά»

Παράλληλα, υπάρχουν δήμοι όπου τα εντάλματα πληρωμής αποφάσεων που δικαίωσαν εργαζόμενους στις διεκδικήσεις «δώρων» πήραν την έγκριση του Ελεγκτικού.

Η κατάσταση περιγράφηκε ως «μια ζαριά που μπορεί να σε δικαιώσει ή να σου επιστρέψει καταλογισμό», από έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος που ζητήσαμε την άποψή του. Στην περίπτωση του Δήμου Αιγάλεω έχουν δικαιωθεί, σύμφωνα με τον Σύλλογο, 280 εργαζόμενοι πρωτόδικα, με τη δημοτική αρχή να υπολογίζει την καταβολή των «δώρων» σε 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για το θέμα συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σήμερα στις 20.00. Αναμένεται η παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δήμο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας (07.00-09.00) Δευτέρα έως Πέμπτη και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η υπόθεση για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4093/2012, με τις οποίες καταργήθηκαν πλήρως 13ος-14ος μισθός στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ