Οι ΗΠΑ συνιστούν και επισήμως την λήψη της (μόνον) σε όσους κινδυνεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Επίσημη οδηγία για την καθημερινή χορήγηση ασπιρίνης στους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, δηλαδή σε όσους έχουν πολύποδες στο έντερο, εξέδωσε η Αμερικανική Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών (U.S. Preventive Services Task Force).
Αν και είναι γνωστό ότι η χορήγηση ακετυλοσαλικυλικού οξέος μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και την επανεμφάνιση των προχωρημένων πολυπόδων, πρόσφατη μελέτη του Florida Atlantic University, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Medicine», έδειξε ότι οι θεράποντες ιατροί δεν συστήνουν τη λήψη ασπιρίνης σε έξι στους 10 ασθενείς με πολύποδες. «Τα δεδομένα μάς υποδεικνύουν υποχρησιμοποίηση της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και των υποτροπιαζόντων πολυπόδων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου» τόνισε ο Charles H. Hennekens.
Ο Hennekens ήταν ο πρώτος που κατέδειξε ότι η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά την καρδιακή προσβολή και τα υποτροπιάζοντα καρδιακά επεισόδια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρδιαγγειακό θάνατο. Οι ανακαλύψεις του, όμως, για την ασπιρίνη δεν περιορίστηκαν στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Hennekens βρήκε ότι η λήψη ασπιρίνης προλαμβάνει τους συχνούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Εκτοτε, τυχαιοποιημένες δοκιμές και μετααναλύσεις επιβεβαίωσαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ασπιρίνη προλαμβάνει τους πολύποδες του ορθού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. «Τα δεδομένα μας αναδεικνύουν την ανάγκη πολυεπίπεδων προσεγγίσεων (σ.σ.: για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου), οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής (καταπολέμηση της παχυσαρκίας και άσκηση), συστηματικό screening και φαρμακευτική αγωγή» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Benjamin Fiedler.
Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τον συγκεκριμένο καρκίνο μοιάζουν πολύ με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα: είναι τα περιττά κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγεί γιατί η ασπιρίνη είναι εξίσου ωφέλιμη και στις δύο καταστάσεις.