Σχεδόν όλες οι διαφημίσεις για οδοντόκρεμες, παρουσιάζουν την κλασική εικόνα μιας κυματοειδούς λωρίδας που καλύπτει την κεφαλή της οδοντόβουρτσας από το ένα άκρο έως το άλλο.

Είναι όμως αυτή η πραγματική ποσότητα οδοντόκρεμας που πρέπει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κάθε φορά που πλένουν τα δόντια τους;

Οι οδοντίατροι υπογραμμίζουν ότι μια ποσότητα ίση με ένα σπόρο αρακά είναι αρκετή για ένα βούρτσισμα. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών, μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη μικρότερη ποσότητα, ίση με ένα κόκκο ρυζιού.

Το μήνυμα που θέλουν να φτάσει στον κόσμο είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα οδοντόπαστας δεν συνεπάγεται πιο καθαρά δόντια.

Όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι το παρακάνουν με την ποσότητα οδοντόπαστας. Σχετική πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 40% των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών χρησιμοποιούν ποσότητα που καλύπτει την μισή ή ολόκληρη την επιφάνεια της κεφαλής της οδοντόβουρτσας.

bigstock Man Brushing Teeth Toothbrush 83765798

«Το φθόριο έχει σπουδαία οφέλη αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά» επισημαίνει η Δρ. Mary Hayes, παιδοδοντίατρος στο Σικάγο. Το χημικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας, όμως η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φθορίου κατά τον σχηματισμό των μόνιμων δοντιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως αποχρωματισμό και σημάδια στο σμάλτο των δοντιών.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες παιδικές οδοντόκρεμες έχουν γλυκιά γεύση και ευχάριστα αρώματα, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κατάποσης.

Η Δρ. Hayes συστήνει στους γονείς να επιβλέπουν πάντα τα παιδιά όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Αν και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά, και οι ενήλικες πρέπει να χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να διαρκεί δύο λεπτά και η οδοντόβουρτσα να κινείται προς κάθε κατεύθυνση για να καλύπτει όλα τα δόντια. Η μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας παράγει πολύ αφρό και δυσκολεύει το σωστό βούρτσισμα για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, φτύνουμε το μεγαλύτερο μέρος της οδοντόκρεμας στο νιπτήρα χωρίς να έχει έρθει καν σε επαφή με τα δόντια. Ο υπερβολικός αφρός γεμίζει τη στοματική κοιλότητα και καθιστά δυσκολότερο το βούρτσισμα, ωθώντας μας να σταματήσουμε να βουρτσίζουμε νωρίτερα απ’ όσο πρέπει, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μια άλλη συμβουλή είναι να μην βουρτσίζετε πολύ έντονα τα δόντια, καθώς σε αντίθεση αυτό που πιστεύουν πολλοί, δεν καθαρίζουν σε λιγότερο χρόνο. Αντίθετα, η υπερβολική τριβή μπορεί να φθείρει τα δόντια και να βλάψει τα ούλα σας.

Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να αλλάξετε οδοντόβουρτσα μετά από 2-3 μήνες επειδή έχει φθαρεί, ίσως είναι σημάδι ότι βουρτσίζετε πολύ έντονα.

Πηγή: Medical Daily

ΠΗΓΗ