Το επιστημονικό κέντρο του CERN που αποτελεί παγκόσμια, τον μεγαλύτερο οργανισμό αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και υποδομών, ανέθεσε στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τον ρόλο του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) στην Ελλάδα, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κατά μια έννοια, το Επιστημονικό Πάρκο θα αναλάβει ρόλο εθνικού «αντιπροσώπου» του CERN. Αποστολή του, θα είναι να “ανιχνεύει” εταιρείες στον Ελληνικό χώρο οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις ερευνητικές υποδομές του Διεθνούς Ερευνητικού Οργανισμού. Επιπλέον, το ΕΠΠ μέσα από την ανάληψη της λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) θα έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να ωριμάσουν τα προϊόντα τους, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση να είναι επιλέξιμα από το CERN.
ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος, τόνισε στην «Π» ότι η επιτυχία αυτή, οφείλεται στην συστηματική δουλειά των στελεχών του ΕΠΠ σε ζητήματα δικτύωσης των ερευνητών με τον παραγωγικό κόσμο, καθώς επίσης και υποστήριξης της καινοτομίας και ωρίμασής της, σε ποιοτικά εμπορικά προϊόντα.
Μετά από μια πανελλαδική αξιολόγηση, οι υπεύθυνοι του CERN είχαν την δυνατότητα να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας και να το επιλέξουν ως το μοναδικό BIC από όλους τους σχετικούς φορείς της χώρας μας.
Αυτή η διάκριση, έχει διττή σημασία για το Επιστημονικό Πάρκο, τόνισε στην «Π» ο κ. Αναστασόπουλος. Πρώτον, αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις πολύ απαιτητικές και δεύτερον, ανεβάζει την αξία του, γιατί θα είναι ο μόνος φορέας που αναγνωρίζει το CERN στην Ελλάδα, που μπορεί να «τρέξει» τις δικές του, απαιτητικές διαδικασίες αξιολόγησης συνεργασιών.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών από το CERN. Ο οργανισμός όμως, ενδιαφέρεται, αυτές οι εταιρείες να καλύπτουν τις απαιτήσεις και τα πρότυπά του και επιπλέον να ωριμάζουν κιόλας, ώστε η συνεργασία τους, να έχει διάρκεια.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ;
Ποιος όμως, μπορεί να γίνει προμηθευτής προϊόντων και υπηρεσιών, στο CERN; Και τι να προμηθεύσει; Οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Από έπιπλα, τα οποία σήμερα προμηθεύει η γνωστή εταιρεία «Δρομέας», μέχρι υλικά και διεργασίες υψηλής τεχνολογίας. Πολλές από αυτές τις εταιρείες, ούτε καν τις έχουμε ακούσει. Για παράδειγμα, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι, μια ελληνική εταιρεία από την Αλεξανδρούπολη, προμηθεύει το CERN με ηλεκτρονικά, για τον έλεγχο των αισθητήρων του επιταχυντή.
Υπάρχει μια άλλη εταιρεία, η οποία είναι εξειδικευμένη σε συγκολλήσεις μετάλλων σε υγρό ήλιο, δηλαδή στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμούς κελσίου), ενώ μια ακόμα εξειδικεύεται στην δημιουργία μεταλλικών κατασκευών, απαλλαγμένων από οποιαδήποτε ραδιενεργή πρόσμιξη, για να μην επηρεάζονται οι εξαιρετικά ευαίσθητες μετρήσεις και ανιχνεύσεις σωματιδίων.

 

*Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Σωτήρη Παπανδρέου σήμερα στην «Π».