Συνεχίζει να θερίζει η γρίπη, µε τον αριθµό των νεκρών να έχει ανέλθει στους 74. Την ίδια ώρα, οι µικρές ποσότητες των αντιγριπικών εµβολίων, που εκτάκτως εισήγαγε το υπουργείο Υγείας στη χώρα µας τις τελευταίες ηµέρες, έχουν κάνει ήδη φτερά λόγω και της ανησυχίας του κόσµου, αφού ελάχιστα εµβόλια είναι πλέον διαθέσιµα στα ιδιωτικά φαρµακεία.
Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερµοκρασίες που επικρατούσαν τις τελευταίες ηµέρες στη χώρα µας δεν ευνοούσαν τη µετάδοση του ιού της γρίπης Η1Ν1, κατεγράφησαν µέσα σε µία εβδοµάδα 18 νέοι θάνατοι. Σύµφωνα µε την τελευταία επιδηµιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιµώξεων και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι 18 θάνατοι από επιβεβαιωµένη γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστηµα µίας εβδοµάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον θλιβερό κατάλογο της φετινής περιόδου εποχικής γρίπης. Κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα υπήρξαν 274 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Από αυτούς τους ανθρώπους, εµβολιασµένοι ήταν µόλις οι 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε οµάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εµβολιασµός από το φθινόπωρο.
Σε οµάδες υψηλού κινδύνου
Βάσει των ίδιων στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δέκα ασθενείς στη φετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, µε εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη. ?στόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσµατα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική οµάδα υψηλού κινδύνου. Κυρίαρχο στέλεχος παραµένει ο Η1Ν1, σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Πάντως, τα 50.000 εµβόλια που διανεµήθηκαν τις τελευταίες ηµέρες στα ιδιωτικά φαρµακεία όλης της χώρας -και τα οποία εισήχθησαν εσπευσµένα από το υπουργείο Υγείας- απεδείχθη ότι δεν έφθαναν για να καλύψουν την ανησυχία των πολιτών λόγω των αλλεπάλληλων θανάτων. Οπως λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης ?αγρές, µέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου και ειδικός γραµµατέας του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, «έχουν µείνει ελάχιστα εµβόλια από την πρόσφατη παρτίδα που εισήχθη, η οποία ήταν πολύ µικρή, αλλά ούτως ή άλλως ήταν άθλος που βρέθηκε αυτήν την περίοδο. Εξάλλου δεν διανύουµε εµβολιαστική περίοδο».
Ετσι, δεκάδες συµπολίτες µας ταλαιπωρούνται ακόµη για την ανεύρεση ενός εµβολίου. Πάντως, το σύστηµα υγείας λόγω των εκατοντάδων κρουσµάτων παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών που σπεύδουν στα νοσοκοµεία µε έντονα συµπτώµατα γρίπης. Οι εργαζόµενοι στο ΕΣΥ προειδοποιούσαν ότι θα νοσοκοµεία θα αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα σοβαρά περιστατικά. Κάτι που αποδεικνύεται σήµερα και από την κατάσταση και τον συνωστισµό που επικρατεί ιδιαίτερα στα µεγάλα νοσηλευτικά ιδρύµατα της πρωτεύουσας.
Λιγότερα κρεβάτια στο «Σωτηρία»
Το µεγαλύτερο πνευµονολογικό νοσοκοµείο της χώρας έχει πλέον µειωµένες κλίνες. Οπως αναφέρει η ?ηµοκρατική Πανεπιστηµονική Κίνηση Γιατρών: «Μέχρι το 2013 το Νοσοκοµείο διέθετε περίπου 450 κλίνες στις 12 πνευµονολογικές κλινικές. Μετά τις συγχωνεύσεις και στο πλαίσιο συνολικής υποβάθµισης και µέχρι σήµερα έχουν µειωθεί κατά 150! Τον τελευταίο µόνο χρόνο “χάθηκαν” 70 κλίνες. Επίσης, οι πνευµονολογικές κλινικές από 12 έχουν µειωθεί στις 9, χωρίς να έχει γίνει εγκατάσταση-µεταφορά κάποιων κλινικών σε άλλα νοσοκοµεία