Σε κινούμενη άμμο βαδίζει η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις ευρείας κοινωνικής απήχησης και την ικανότητα του πρωθυπουργού να διατηρεί και να καθορίζει την πολιτική ατζέντα. Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η μετονομασία του γειτονικού κράτους σε «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα το οποίο αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά της περιόδου 2010-2011.
Τότε που κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Πεταλωτής, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Β. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Τ. Μπιρμπίλη κτλ δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν από τα γραφεία τους και όταν αυτό συνέβαινε δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

 

Φήμες για Πολάκη

 

Επιπλέον συνεχίζεται ο θόρυβος για περισσότερο από μία εβδομάδα με την πολλαπλών διαστάσεων «υπόθεση Πολάκη». Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός έχει θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο στο Μαξίμου θα τους διευκόλυνε αν αποχωρούσε «χωρίς να περιμένει να του το ζητήσουμε». Δεν είναι μόνον ο τρόπος λήψης του καταναλωτικού δανείου των 100.000 ευρώ από τον κ. Πολάκη, ούτε η εξεταζόμενη πλέον εισαγγελικώς συνομιλία του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, αλλά και η απόφαση του να προσφύγει στο Εφετείου εναντίον της καταδικαστικής του απόφασης για εξύβριση του θανόντος δημοσιογράφου Β. Μπεσκένη. Ήδη,σύμφωνα με πήγες της «Π», η κάλυψη του κ. Τσίπρα στον υπουργό και συνδαιτημόνα του έχει επηρεάσει αρνητικά στις εσωτερικές μετρήσεις την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καμπανάκι κινδύνου

 

Κι ενώ το «μαξιλάρι» των 45 δις ευρώ του δημοσιονομικού πλεονάσματος εξασφάλιζε έως τώρα την υπεροχή της κυβέρνησης στην οικονομία και τη δυνατότητα της για επιπλέον παροχές, χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch στη νέα έκθεση του για την Ελλάδα, ανέδειξε τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, και «επανόδου» σε αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κατά τον Fitch oι δυσκολίες παραμένουν, σε ό,τι αφορά το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τη χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων. Ο οίκος χαρακτηρίζει ως θετικά τα δύο σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, διασαφηνίζει όμως ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ενώ ακόμη και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα. Αναγνωρίζει ωστόσο την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος που συνεπάγεται την πραγματική αύξηση κατά 2% του ΑΕΠ το 2018, ενώ στα θετικά σημεία της έκθεσης περιλαμβάνονται α) το σταθερό επιτόκιο του μεγαλύτερου ποσοστού του δημοσίου χρέους και β) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του ρυθμού ανάπτυξης.

 

Του Δ. Γιαννακόπουλου