Ενώ ο Δήμος Αθηναίων νίπτει τας χείρας του – Μ. Ζορμπά: Το θέμα δεν αφορά μόνο οικοδομές, αλλά την προστασία της περιοχής
Προς επανεξέταση εισάγονται σήμερα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι φάκελοι των δύο πολυώροφων κτισμάτων εκτός κλίμακας, σε απόσταση αναπνοής από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ ο Δήμος Αθηναίων, με χθεσινή ανακοίνωσή του, νίπτει τα χείρας του, επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού και ζητάει να ανακληθούν οι προεγκρίσεις για το δεύτερο κτήριο (Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου).
Έτσι σήμερα εξετάζεται η αίτηση θεραπείας πολιτών κατά της Υπουργικής Απόφασης του Οκτωβρίου 2018 με την οποία εγκρίθηκε “αίτημα της εταιρείας VASACO AEKE – Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων για την ανέγερση νέου εννεαώροφου κτηρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, καθώς και για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου σε οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, Ο.Τ. 55034, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής». Επίσης, το ΚΑΣ θα συζητήσει καταγγελία πολιτών για το υπό αποπεράτωση πολυώροφο κτήριο επί της οδού Φαλήρου.
Όπως υπογράμμισε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, η αίτηση θεραπείας που υποβλήθηκε στις 30.1.2019 από κατοίκους φέρνει νέα στοιχεία σε σχέση με την εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος στην περιοχή. Σημείωσε δε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μία ή δύο οικοδομές αλλά την προστασία του συνόλου της περιοχής κοντά στον βράχο της Ακρόπολης και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος του 1975, αλλά και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012 που εν μέσω κρίσης αύξησε το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων από τα 27 στα 32 μέτρα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επανεξέταση των όρων δόμησης της περιοχής Μακρυγιάννη / Κουκάκι και έως ότου ολοκληρώσει το έργο της εξετάζεται να επιβληθεί προσωρινή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
Ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει πως εφάρμοσε τον ισχύοντα νόμο για την έγκριση και αδειοδότηση των δύο κτηρίων που προορίζονται για ξενοδοχεία, ο οποίος, όπως αναφέρει, «δεν προστατεύει επαρκώς τοπόσημα και περιοχές της Αθήνας με μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία»!
Για το υπό ανέγερση κτήριο στη Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου λέει πως οι υπηρεσίες του δήμου «προέβησαν σε έλεγχο μόνο του Τοπογραφικού Διαγράμματος και του Διαγράμματος Κάλυψης σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης και περιορισμούς της περιοχής» και «αναμένονται οι υπόλοιπες εγκρίσεις, λόγω ιστορικού κέντρου, προκειμένου να κατατεθεί η οικοδομική άδεια». Παράλληλα, ζητάει να ανακαλέσει την απόφασή του το υπουργείο Πολιτισμού.
Στην περίπτωση «του ανεγερθέντος ξενοδοχείου» επί της οδού Φαλήρου αναφέρει ότι εκδόθηκε η έγκριση δόμησης το 2016 και η οικοδομική άδεια το 2017, αφού είχαν προηγηθεί πέντε θετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και δύο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Ακόμη προσθέτει ότι για το ύψος γνωμοδότησε ύστερα από ένσταση το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και, έπειτα από νέα προσφυγή, εκδόθηκε θετική δικαστική απόφαση το 2018 από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Ακολούθησε την ίδια χρονιά η έγκριση δόμησης και η 24/2019 άδεια δόμησης.
«Η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων για το ζήτημα της ανέγερσης κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη συνιστά εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα. Αυτή την Αθήνα χρειαζόμαστε» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ν. Ηλιόπουλος. Ενημερώνει δε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το οποίο ζητάει να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτήριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι, όμως, αυτή η υπηρεσία που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις» καταλήγει.