Ζήτημα 24ώρων είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην έκθεση των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων και στη διευθέτησή τους, τόσο μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσο και μέσα από τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ΤτΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει κανονικά, λήγει όμως η ισχύς του άρθρου 9 για την προστασία από τον πλειστηριασμό. Ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας χθες στο Open, εξήγησε ότι οι πολίτες θα μπορούν και μετά την ψήφιση του νόμου να καταθέτουν αίτηση για να λαμβάνουν προστασία για όλα τα ακίνητα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Οταν θα γίνεται η δίκη, ο δικαστής θα ορίζει ένα ποσό για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας και εφόσον ο πολίτης το πληρώσει, θα προστατεύεται. Αν όμως δεν το πληρώσει, δεν θα προστατεύεται, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Μάλιστα, διευκρίνισε πως τα δύο πλαίσια (νόμος Κατσέλη και νέο πλαίσιο) θα υφίστανται παράλληλα.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι με το νέο πλαίσιο ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο, αλλά θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για το θέμα τώρα που αφορά την άρση του τραπεζικούαπορρήτου, ο κ. Κουρμούσης ανάφερε ότι η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο πέρυσι. «2.000 άτομα, που δεν θέλησαν να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο, βγήκαν από τον νόμο Κατσέλη» είπε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως από πέρυσι οι τράπεζες είχαν πρόσβαση στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών που κατέθεταν αίτηση στο δικαστήριο.

ΠΗΓΗ