Βιασμοί παιδιών, ασέλγειες και ξύλο αυξήθηκαν στην κρίση, σύμφωνα με στοιχεία των Ελλήνων ιατροδικαστών

Σημαντική αύξηση παιδικής κακοποίησης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μάλιστα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον διαπιστώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας», ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

Οπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών καταγράφηκαν βαριές σωματικές κακώσεις. Κατά πλειονότητα, τα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας 13 έως 18 ετών, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις κακοποίησης σε πολύ μικρά παιδιά, από μερικών μηνών μέχρι 6 ετών!

Οσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Μπογιόκα, είναι ότι για τρεις στις δέκα περιπτώσεις οι ιατροδικαστές δεν διαπίστωσαν την κακοποίηση. Αυτό, όπως είπε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων επισήμανε τη σημασία της παιδοψυχιατρικής και παιδοψυχολογικής εκτίμησης σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια των δομών στον τομέα αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά
πως σε κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής.

Την ίδια ώρα, η αξιωματικός και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου τόνισε ότι τα περισσότερα θύματα κακοποίησης που εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων είναι κορίτσια. Οπως είπε η ίδια, η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μία διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια, που περιλαμβάνει την άρνηση, την αποκάλυψη, την αναίρεση και την επανεπιβεβαίωση.

ΠΗΓΗ