Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Κρήτη τα τελευταία 24ωρα και ιδιαίτερα το δυτικό κομμάτι του νησιού. Ενας κτηνοτρόφος 61 ετών αγνοείται καθώς παρασύρθηκε το όχημά του όταν επιχείρησε να περάσει χείμαρρο σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Εμπρόσνερο Αποκόρωνα.
Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του, ο κτηνοτρόφος προσπάθησε να φτάσει σε περιοχή όπου διατηρούσε το κοπάδι του όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από τα ορμητικά νερά.
Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, εντοπίζοντας αρχικά το αυτοκίνητο, χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν κάποιο ίχνος του κτηνοτρόφου.
Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης, οι έρευνες θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα.
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και σε επίπεδο υποδομών ειδικά στον Δήμο Πλατανιά. Από τα ορμητικά νερά των ποταμών που υπερχείλισαν κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι του Κερίτη στον Αλικιανό, το οποίο έστεκε στην ίδια θέση για πάνω από 110 χρόνια και είχε χαρακτηριστεί μνημείο νεότερης ιστορίας.
Κατάρρευση επίσης υπέστη και η γέφυρα του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό, σημείο από όπου είχε εκτραπεί η κυκλοφορία των οχημάτων μετά από προηγούμενη κατολίσθηση στον βόρειο οδικό άξονα Κρήτης και στην περιοχή του Σταλού, η οποία ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί. Ως αποτέλεσμα, παραμένει επί της ουσίας αποκλεισμένη η πρόσβαση από τα Χανιά προς τον Πλατανιά, την Κίσσαμο, το Κολυμπάρι και το δυτικό άκρο της Κρήτης.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τουλάχιστον επτά γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπες, ενώ όλα τα χωριά του ορεινού όγκου στο βορειοδυτικό κομμάτι των Χανίων παραμένουν αποκλεισμένα.
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες των συνεργείων της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων του νησιού να κρατήσουν ανοιχτό ακόμα και τον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, καθώς σε δεκάδες σημεία ειδικά των νομών Χανίων και Ρεθύμνου σημειώνονταν κατολισθήσεις μεγάλων βράχων, με λάσπη και χώματα να κατακλύζουν το οδόστρωμα.
Για την επίβλεψη της κατάστασης και τον συντονισμό των συνεργείων έφτασαν στην Κρήτη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης. Ακόμα όμως και το ελικόπτερο «Σούπερ πούμα» που τους μετέφερε δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Χανίων και προσγειώθηκε στο Ηράκλειο, απ’ όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη οδικώς στα Χανιά.
Η σύσκεψη υπό τον υπουργό ξεκίνησε μετά τις 9.30 το βράδυ, ενώ σήμερα από νωρίς ο ίδιος και τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας πρόκειται να βρεθούν στις πληγείσες περιοχές.
Στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την έκταση του νησιού και για ζημιές «εκτός πραγματικότητας». «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές κι από αύριο (σ.σ.: σήμερα) που θα έχουμε ύφεση να προχωρήσουμε με συντονισμένο τρόπο στην καταγραφή για την αποκατάσταση των ζημιών», ήταν η απάντηση του υπουργού Υποδομών.
Σε ό,τι αφορά τις αποκομμένες περιοχές εξαιτίας της κατάρρευσης γεφυρών, ο υπουργός ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία.
Η αναλυτική καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει σήμερα από τεχνικό συνεργείο του υπουργείου Υποδομών, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης παρότρυνε τους δημάρχους να προχωρήσουν ακόμα και σε απευθείας αναθέσεις έργων προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση.
Χθες βράδυ, μετά από σύσταση της Πυροσβεστικής, οι αρχές προέβησαν στην εκκένωση του οικισμού Πλατανές Ρεθύμνου υπό τον φόβο υπερχείλισης του κοντινού ποταμού. Είκοσι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ρεθύμνου όπου και διανυκτέρευσαν.