Δραματική προειδοποίηση από την ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ
Η Μισέλ Μπασελέτ, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η τελευταία διεθνής προσωπικότητα που ενώνει τη φωνή της με όσες ζητούν να μπει τέλος στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που διχάζουν σήμερα τον κόσμο και βοηθούν να διαδοθεί και να γίνει αποδεκτός ο δημαγωγικός λόγος του μίσους και της ξενοφοβίας.
Απευθυνόμενη χθες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε στη Γενεύη, η Μπασελέτ έκανε ειδική αναφορά στα πρόσφατα κύματα λαϊκών διαμαρτυριών στο Σουδάν, την Αϊτή, αλλά και τη Γαλλία και προειδοποίησε ότι η παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα, η ανισοκατανομή πλούτου και η άνιση πρόσβαση στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τη Δικαιοσύνη συνιστούν μια παγκόσμια απειλή.
Ως γνωστόν, οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στο Σουδάν τον Δεκέμβριο μετά τις περικοπές στις επιδοτήσεις των καυσίμων και του ψωμιού πήραν γρήγορα τη μορφή ενός μαζικού κινήματος αμφισβήτησης του Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισε τον περασμένο μήνα η Αϊτή μ’ ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν καθημερινά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την κυβερνητική διαφθορά και ζητώντας επίμονα την παραίτηση του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.
Την ίδια στιγμή στη Γαλλία οι διαδηλώσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», αν και δείχνουν να έχουν «ξεθυμάνει», δεν παύουν να αποτελούν την αλάνθαστη ένδειξη του κοινωνικού αναβρασμού που πλήττει μια οικονομικά ανεπτυγμένη και θεσμικά προηγμένη χώρα της Δύσης.
“Θεμελιώδεις προκλήσεις”
«Τους τελευταίους μήνες είδαμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι ανισότητες στο εισόδημα, τον πλούτο, την πρόσβαση στους πόρους και τη Δικαιοσύνη συνιστούν θεμελιώδεις προκλήσεις για τις αρχές της ισότητας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινης ύπαρξης», ενώ αναλόγως τα κηρύγματα μίσους και ξενοφοβίας αντιπροσωπεύουν «υπαρξιακή απειλή» για τις κοινωνίες και τις κοινότητες, τόνισε η ύπατη αρμοστής.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα αιτήματα των πολιτών ενάντια στις ανισότητες αντιμετωπίζονται «με υπερβολική χρήση βίας, αυθαίρετες φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμα και με καταγγελλόμενες εκτελέσεις με συνοπτικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες».
«Στο Σουδάν, εδώ και αρκετούς μήνες, οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τις ζοφερές οικονομικές συνθήκες και την κακή διακυβέρνηση αντιμετωπίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας, κάποιες φορές μάλιστα με τη χρήση πραγματικών πυρών» σημείωσε η Μπασελέτ.
Επέκρινε παράλληλα το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Γάζας και εξέφρασε τη λύπη της για την άμεση απόρριψη από την ισραηλινή κυβέρνηση, δίχως ουσιαστικά επιχειρήματα, της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων τον περασμένο χρόνο κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν σχετικά ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις επιχειρήσεις καταστολής των παλαιστινιακών διαμαρτυριών. Οι ειδικοί που διερεύνησαν τους θανάτους 189 Παλαιστινίων στις κινητοποιήσεις, που άρχισαν τον Μάρτιο του 2018, δήλωσαν ότι έχουν βάσιμες υποψίες πως Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έβαλαν στο στόχαστρό τους παιδιά, ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφους παρ’ όλο που τα χαρακτηριστικά τους ήταν εμφανώς αναγνωρίσιμα.
“Η κρίση στη Βενεζουέλα επιδεινώθηκε εξαιτίας των κυρώσεων”
Όσον αφορά την κατάσταση στη Βενεζουέλα, η ύπατη αρμοστής έκανε λόγο για παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του μη σεβασμού βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα επιδεινώθηκε εξαιτίας των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας».
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει διεξοδικά την κατάσταση στη Βενεζουέλα στις 20 Μαρτίου παρουσία της Μπασελέτ. Η τελευταία είχε προσκληθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το Καράκας προκειμένου να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των κυρώσεων.