Οι συζητήσεις για τις πολιτικές συμμαχίες είναι πάντα δύσκολες, παραδέχεται ο Ούντο Μπούλμαν, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα υπέρ μιας ευρείας συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη Δεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.

• Εξι μήνες μετά την τελευταία σας επίσκεψη, επιστρέφετε στην Αθήνα. Ο λόγος;

Εχουμε ετοιμάσει από κοινού με εμπειρογνώμονες και πολιτικούς ένα μεγάλο πολιτικό πρόγραμμα βασισμένο στην ευημερία και την ισότητα, το οποίο παρουσιάζει το πώς και το γιατί η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει σελίδα. Εχουμε μια σειρά από δραματικές αλλαγές και κρίσεις που επικαλύπτουν η μία την άλλη, κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, την κλιματική αλλαγή, τις τεράστιες πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι κτλ. Οφείλουμε να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες.

Η ψηφιακή κοινωνία είναι επίσης μια πρόκληση για την καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων… Πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης και εμείς βγαίνουμε μπροστά με 110 σαφείς και εφαρμόσιμες προτάσεις και συμπεράσματα, αναλύοντας πώς μπορούν να υλοποιηθούν για μια κοινωνία που θα είναι πιο δίκαιη και θα δίνει ευκαιρίες στους πολλούς και όχι μόνο στους λίγους προνομιούχους.

Αυτό είναι το πολιτικό μας πρόγραμμα, πολεμάμε σύμφωνα με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, γιατί εμείς ως Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να έχουμε τη δική μας πυξίδα. Και τώρα ταξιδεύουμε, πήγαμε στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη, στη Λισαβόνα και τώρα είμαστε εδώ στην Αθήνα, προγραμματίζοντας να επισκεφθούμε πολλές ακόμη πρωτεύουσες στη συνέχεια.

• Το πρόγραμμα που ετοιμάσατε και οι προτάσεις που περιλαμβάνει θεωρείτε ότι αποτελούν το «κλειδί» για να μπορέσουν οι Σοσιαλδημοκράτες να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές;

Το «κλειδί» είναι να μιλάμε και να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους, ευθυγραμμιζόμενοι με τις προσδοκίες τους. Πρέπει να έχουμε καθαρές προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των απλών και καθημερινών ανθρώπων και των οικογενειών τους. Αυτό είναι το «κλειδί» για την επιτυχία.

• Την ίδια ώρα, βλέπουμε στην Ευρώπη να αυξάνονται τα ποσοστά της Δεξιάς, της άκρας Δεξιάς και των εκπροσώπων τους, όπως είναι ο Ορμπαν και ο Σαλβίνι. Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση;

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Εχουμε πολλούς κινδύνους εκτός από τους εσωτερικούς στην Ε.Ε. Μπορείτε να δείτε τις εξελίξεις στη Ρωσία, οι οποίες είναι απειλητικές, αλλά και όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος σύμμαχος, ο Τραμπ είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη, ένας κίνδυνος. Παρατηρούμε όμως τις εξελίξεις και στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως π.χ. στην Τουρκία. Παγκοσμίως, υπάρχει αστάθεια, υπάρχει μετανάστευση και αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι ακραίοι της Δεξιάς επιθυμούν να καταστρέψουν την Ευρώπη

Αρα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές εξωτερικές απειλές, αλλά παράλληλα έχουμε και εσωτερικές προκλήσεις. Μια κατάσταση όπου μας απειλούν οι ακραίοι της Δεξιάς που επιθυμούν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Πρώτα είχαμε μόνο τη Λεπέν, αλλά τώρα προστέθηκε ο Σαλβίνι στην Ιταλία· στην Αυστρία επίσης η κυβέρνηση έχει παρόμοια κατεύθυνση.

Βλέπουμε λοιπόν τις ακραίες και λαϊκιστικές αυτές φωνές στην πτέρυγα της Δεξιάς, αλλά βλέπουμε ταυτόχρονα το πόσο ανοιχτό είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε αυτές και πρόκειται για κάτι εξίσου επικίνδυνο. Το ζητούμενο για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι να δώσουμε μια καθαρή απάντηση και ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

• Θα ήταν μια λύση, για να μπει ένα όριο σε όλη αυτή την απειλητική κατάσταση με την ενίσχυση της Δεξιάς, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά να συγκροτήσουν μια ευρεία συμμαχία;

Γνωρίζω ότι οι συζητήσεις για τις πολιτικές συμμαχίες είναι πάντα δύσκολες, διότι οι αντιλήψεις στην κάθε χώρα-μέλος ποικίλλουν. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από διαφορετικά παραδείγματα. Στην Πορτογαλία, ο Αντόνιο Κόστα εξελέγη πρωθυπουργός βασισμένος σε μια κυβέρνηση που τη στηρίζει η πλειοψηφία των προοδευτικών. Στην Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ, στην Ιταλία έχουμε πλέον ένα ισχυρό κόμμα στην αντιπολίτευση που κερδίζει έδαφος ξανά.

Στη Γερμανία προσπαθήσαμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα με έναν μεγάλο συνασπισμό που όμως είναι μια επιλογή αυτής της συγκυρίας, δεν είναι μια επιλογή με βάση τις αρχές μας. Θα πω λοιπόν ότι η καλύτερη μέθοδος για να προχωρήσουμε είναι να βάλουμε ο καθένας πάνω στο τραπέζι τις προτάσεις μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και στη συνέχεια να ρωτήσουμε όλους τους φιλοευρωπαίους αν επιθυμούν να συμμετέχουν και να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε, ρωτάμε όλους όσοι τάσσονται στο πλευρό της Ευρώπης, συλλογικότητες, κόμματα, ομάδες, αν συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία, να μετασχηματίσουμε την Ευρώπη προς το καλύτερο και να αποκομίσουμε το μεγαλύτερο όφελος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε είμαστε μαζί!

• Εσείς όμως επιμένετε στην ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων…

Η ίδια η δημοκρατία θέλει τον διάλογο. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς διάλογο.

• Σας ρωτάω διότι στην Ελλάδα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής σήμερα, αρνείται να συνομιλήσει με το κυβερνών αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ως Ευρωπαίος Σοσιαλιστής συμφωνείτε με αυτή την τακτική;

Δεν θα εισέλθω σε εγχώριες αντιπαραθέσεις. Δεν είναι αυτός ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζω μια ευρεία συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, γιατί χρειαζόμαστε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στη Δεξιά, στον λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Αν δούμε στο παρελθόν, οι νεοφιλελεύθεροι όπως ο Σόιμπλε προκάλεσαν πολλές πληγές στους πολίτες, ειδικά στον Νότο. Εχουν οργανώσει πάρα πολλές καταστροφές! Γι’ αυτό προσπαθώ να οικοδομήσω όσο το δυνατόν πιο ευρείες προοδευτικές πλειοψηφίες. Αυτό απαιτεί τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

• Η χθεσινή απουσία του ΠΑΣΟΚ από την εκδήλωση για τη βιώσιμη Ευρώπη πιστεύετε ότι είναι δικαιολογημένη;

Οι φίλοι μου από το ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ σημαντικοί για εμάς και τη στρατηγική μας. Τους προσκάλεσα πολύ έγκαιρα. Η πρόσκλησή μας είναι διαρκής για να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε οπουδήποτε είναι πιθανό. Σε αυτό τον διάλογο θα προσέλθω με χαρά.

• Και μια ερώτηση για την Ελλάδα και την οικονομία της. Θεωρείτε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της;

Θέλω να είμαι ειλικρινής, οι Ελληνες υπέφεραν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαϊκό λαό. Σήκωσαν στις πλάτες τους όλο το βάρος. Τώρα έχω πολύ περισσότερες ελπίδες ότι η χώρα έχει ισχυροποιηθεί και έχει ανακαινίσει το πολιτικό της σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο δίκαιη, μια κοινωνία που θα δίνει ευκαιρίες στους πολλούς.

ΠΗΓΗ