Σε πληγή έχει εξελιχθεί η φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες η οποία έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017. Σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση αλλά και την ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό μείγμα το οποίο κινδυνεύει να καταστρέψει την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το insider.gr, οι αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν κληθεί να πληρώσουν το τελευταίο εξάμηνο οι Έλληνες, έχουν στραγγίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην κατανάλωση όσο και στις καταθέσεις τους στις τράπεζες που μειώνονται συνεχώς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει παγώσει καθώς όλοι αναμένουν τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση ενώ στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών η κατάσταση είναι απελπιστική με τις τράπεζες να βλέπουν να χάνεται ο στόχος των κόκκινων δανείων για το 2017 αν δεν γίνει άμεσα κάτι.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος και το μήνα Φεβρουάριο συνεχίστηκε η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα τη μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) να φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Φεβρουαρίου οι καταθέσεις, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, διαμορφώθηκαν στα 119,07 δισ. ευρώ έναντι 119,75 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου και 121,4 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή από τις αρχές του 2017 η μείωση των καταθέσεων έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη λένε ότι η εκροή των καταθέσεων συνεχίζεται και κατά τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο, την ίδια ώρα που και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται. Μάλιστα σημειώνουν ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη.
Όπως προσθέτουν, αν και το 2016 είχε αναστραφεί το κλίμα, καθώς είχαν προχωρήσει ρυθμίσεις δανείων και στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είχαν εισρεύσει καταθέσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πλέον η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και αυτές οι καταθέσεις φεύγουν και πάλι, ενώ στα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη προστεθεί 1,5 δισ. νέα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η κατάσταση είναι δυσκολότερη από ποτέ και όπως λένε, έχουν ήδη χαθεί αρκετοί από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Η απομείωση των καταθέσεων κάνει τις τράπεζες ακόμα πιο φειδωλές στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 101 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, ήταν αρνητική κατά 30 εκατ. ευρώ. Αρνητική ήταν και η καθαρή ροή κατά 22 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να έχει διαμορφωθεί στο -2,1% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα. Ελαφρώς καλύτερη ήταν η εικόνα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο τον Φεβρουάριο κατά 82 εκατ. ευρώ.
Πηγή: http://www.koolnews.gr