Σε αναστολή οικοδομικών εργασιών και έκδοσης αδειών δόμησης σε ολόκληρη την περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ανταποκρινόμενα στις αντιδράσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων, τα οποία «σκιάζουν» την Ακρόπολη.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, έχουν πολλαπλασιαστεί οι υπογραφές στο κείμενο διαμαρτυρίας, που ξεπέρασαν τις οκτώ χιλιάδες. «Αν δεν το σταματήσουμε, αυτό θα είναι μόνον η αρχή», επισημαίνουν απευθυνόμενοι και στον δήμαρχο Αθηναίων.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητά να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτίριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Στην ανάλογη κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα κινηθεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), στην τακτική συνεδρίαση της Τρίτης.

Υπάρχει πρόταση να γίνει αυτοψία από τα μέλη του, που θα περιλαμβάνει και το δεύτερο ακίνητο επί της Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, για το οποίο έχει δώσει κατ’ αρχήν θετική γνωμοδότηση.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι και τα δυο ακίνητα βρίσκονται εκτός της ζώνης ελέγχου του ύψους των κτιρίων, που είχε θεσπιστεί με το διάταγμα του 1975. Στην περιοχή, το μέγιστο ύψος ήταν 27 μέτρα, αλλά αυξήθηκε κατά πέντε και έφτασε τα 32 μέτρα με τον νόμο του 2012, ο οποίος δίνει και μπόνους άλλο ένα μέτρο, αρκεί να προβλέπεται φυτεμένο δώμα στο 50% της επιφάνειάς του!

Με αυτά τα δεδομένα, η συγκεκριμένη οικοδομή δικαιούται να έχει ύψος 33 μέτρα, αλλά θα γίνουν έλεγχοι για την τήρηση του ορίου.

Προληπτική ανασκαφή

Να σημειωθεί ότι ψηλά κτίρια είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή πριν από μια εικοσαετία, γι’ αυτό το 2003 το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών δραστηριοτήτων για έναν χρόνο. Με βάση τον νόμο, ο περιορισμός μπορούσε να παραταθεί για άλλα δυο χρόνια, κάτι που δεν έγινε από την επόμενη κυβέρνηση.

Ολόκληρη η περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που οριοθετείται με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού του 2004.

Καλύπτει μεγάλη έκταση του κέντρου της πρωτεύουσας, στην οποία επιβάλλεται η προληπτική αρχαιολογική ανασκαφή και, σε περίπτωση που εντοπιστούν ευρήματα, η υπόθεση παραπέμπεται στο ΚΑΣ, το οποίο γνωμοδοτεί για τη δυνατότητα δόμησης και εγκρίνει ειδικά μέτρα προστασίας των αρχαιοτήτων.

Το ακίνητο στην οδό Φαλήρου έχει αρκετή… προϊστορία. Ξεκίνησε με ένα μικρότερο οικόπεδο, στο οποίο βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και γι’ αυτό παρενέβη το ΚΑΣ, που έδωσε την έγκρισή του στα τέλη του 2013.

Στη συνέχεια, αγοράστηκε ο διπλανός χώρος στην πάροδο της Συγγρού, στον οποίο τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Μέσα από τις επεκτάσεις του ακινήτου, «χάθηκε» η διάταξη που υπήρχε στην υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2014, με υπογραφή του Πάνου Παναγιωτόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η διατήρηση των αρχαιοτήτων με την υποχρέωση από την πλευρά των ιδιοκτητών να υποβάλουν την τελική μελέτη για την ανέγερση της οικοδομής «προς θεώρηση» στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η σιωπηλή υπηρεσία

Σιγή ασυρμάτου υπάρχει από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων, που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (15/2/2019) και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Από στοιχεία της «Εφ.Συν.», στο τετράπτυχο της άδειας αναγράφονται οι διαδοχικές εγκρίσεις που είχαν δοθεί από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την οικοδομή στην οδό Φαλήρου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει υποβληθεί η μελέτη που προβλέπει η υπουργική απόφαση του 2014, έλλειψη που δεν είχε επισημανθεί από την υπηρεσία του δήμου η οποία χορήγησε την άδεια δόμησης.

Εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πολεοδομικού σχεδίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του δήμου Αθηναίων, είναι η Νανά Σπυροπούλου, η οποία το 2016 έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ επικεφαλής της «Ελληνικόν Α.Ε.», του φορέα διαχείρισης του παλιού αεροδρομίου, και είχε διατυπώσει έντονες αντιδράσεις για την έκταση των αρχαιολογικών ζωνών στο ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων.

ΠΗΓΗ