Η Κριτική Επιτροπή φέτος φάνηκε ότι είναι λίγη, όχι σε αριθμό, αλλά σε αυτό που είχε να δώσει στα πληρώματα. Οπως έχω πει και άλλες φορές, η Κριτική Επιτροπή, πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι να έχουν συμμετοχή ετών σε βραβευμένα πληρώματα, να έχουν φτιάξει, να έχουν δημιουργήσει και να έχουν παρακολουθήσει τα δρώμενα. Και βέβαια να μην συμμετέχουν απλά, να είναι στον πυρήνα, να είναι δημιουργοί αυτού του πληρώματος.
Αυτοί το έχουν;
Η Κριτική Επιτροπή πρέπει να έχει φαντασία, διάθεση, διορατικότητα και ευελιξία σε αυτό που παρουσιάζουν τα πληρώματα.
Αυτοί το έχουν;
Η Κριτική Επιτροπή δεν διαβάζει απλά μια καρτέλα και τις κατηγορίες που βραβεύονται, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Παρακολουθεί τα πληρώματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, και βραβεύει το κάθε τι που τους εξιτάρει.
Αυτοί το έκαναν;
Η Κριτική Επιτροπή δεν κρίνει μόνο πέντε πληρώματα, κρίνει 155 πληρώματα. Για να βραβεύσει κάθε τι μικρό ή μεγάλο που περνάει, δίνοντας έτσι το έναυσμα ακόμα και στα μικρότερα πληρώματα που ίσως έχουν φτιάξει μόνοι τους ένα μικρό καπέλο, να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια
Η Κριτική Επιτροπή δεν βραβεύει μόνο τις ιδέες των πληρωμάτων για φέτος, δίνει την κατεύθυνση και για τις επόμενες χρονιές, προσπαθώντας να διευρύνει τους ορίζοντες του Πατρινού Καρναβαλιού.
Αυτό είναι η Κριτική Επιτροπή και γι’ αυτό πρέπει να επιλέγονται με πολύ μεγάλη προσοχή και να είναι αποδεκτοί από τα πληρώματα. Αυτοί είναι;
Οσον αφορά τα πληρώματα που ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν για τον υπεύθυνο της Κριτικής Επιτροπής κ. Χρήστο Καραγκούνη, πώς βρέθηκε εκεί, έχω να αναφέρω ότι εγώ τον είχα προτείνει σαν μέλος της, εκτιμώντας λάθος την ικανότητά του. Ετσι, ζητώ συγνώμη από τα πληρώματα, από τα οποία δέχθηκα παράπονα και γι’ αυτόν τον λόγο το αναφέρω.
Οσον αφορά την παρέλαση, τα πληρώματα εργάζονται και δουλεύουν για την παρουσία τους, με άρματα, κατασκευές, μικροκατασκευές, καπέλα, μάσκες, στολές κ.ά, δώδεκα μήνες τον χρόνο βασισμένα σε δικές τους ιδέες. Δεν είναι δυνατόν σε μία μεγαλειώδη παρέλαση της πόλης μας, να υπάρχουν εθελοντές ή εθελόντριες που να κουνάνε το χέρι τους και να φωνάζουν «τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε», διότι δεν είμαστε μαραθωνοδρόμοι. Παρουσιάζουμε θέαμα. Και η παρέλαση έχει τον δικό της ρυθμό για τα μεγάλα ή τα μικρά πληρώματα.

 

Του Χάρη Αναγνωστόπουλου,
54 χρόνια στα δρώμενα του Καρναβαλιού
ΠΗΓΗ