ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι οι μεγάλοι τελικοί δεν αποτελούν απλά έναν συναγωνισμό σε υψηλό επίπεδο που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Θεωρούνται -και σε κάποιες χώρες αυτό πρωτίστως ισχύει- γιορτή του αθλητισμού και κοινωνικά γεγονότα υψηλής σημασίας. Στην περίπτωση των ελληνικών σπορ μιλάμε κυρίως για μια ακόμα αφορμή συρράξεως μεταξύ ορκισμένων αιμοβόρων εχθρών που πασχίζουν να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου. Οχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά.
ΣΥΝΕΒΗ αυτό και στην Πάτρα -δεν είναι η πρώτη φορά- με την «ευκαιρία» που έδωσε ο τελικός του χάντμπολ. Δεν φταίει βέβαια το άθλημα, δεν φταίνε οι αθλητές, δεν αφορά το πνεύμα αυτό τον υγιή, ακόμα και τον παθιασμένο φίλαθλο. Αρκούν όμως οι στρατιές των χούλιγκαν για να χαρακτηρίσουν το γεγονός και να το ναρκοθετήσουν.
ΚΟΠΗΚΕ η πόλη στη μέση. Επιστρατεύθηκε του κόσμου η Αστυνομία. Στήθηκαν στρατηγικά σχέδια. Εγινε αγώνας για να μην έρθουν οι στρατοί αντιμέτωποι. Κομμένη η ανάσα περιοίκων και διερχομένων από το πεδίο της ενδεχόμενης μάχης. Ολο το βάρος της αστυνόμευσης της περιοχής έπεσε στη συγκεκριμένη ανάγκη, και μοιραία υποβαθμίστηκαν οι υπόλοιπες. Είναι και αυτό μια μορφή αναίρεσης δικαιώματος των πολιτών. Είναι δυνατόν να μην έχει ο κόσμος αστυνομία επειδή κάποιοι ημιπαράφρονες έχουν μετατρέψει σε σπορ την αλληλοσφαγή και τον κανιβαλισμό.
ΦΤΑΝΕΙ στην περιοχή του μαύρου χιούμορ το φαινόμενο να ιδρωκοπά και να πασχίζει ο κρατικός μηχανισμός, σε βάρος του προϋπολογισμού, εκτός των άλλων, προκειμένου να προστατεύει κάποιους από τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΕΙΝΑΙ μια θλιβερή και απαίσια μορφή απώλειας προσανατολισμού, ηθικής έκπτωσης και διανοητικής μετάλλαξης μιας κοινότητας νέων, δυστυχώς, ανθρώπων, που δίνουν νόημα στη ζωή τους μέσα από αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο, που κηρύσσεται με σκηνοθετημένες, επινοημένες διαφορές. Εφόσον οι Αλλοι υποστηρίζουν Αλλη ομάδα, είναι εχθροί και πρέπει να εκλείψουν.
ΑΛΛΑ όταν οι ίδιοι οι πρόεδροι των ομάδων συμπεριφέρονται (ατιμώρητοι) σαν χούλιγκαν, είτε για να φανατίζουν τις μάζες είτε επειδή είναι φορτισμένες προσωπικότητες, ας μην περιμένουμε τίποτα καλύτερο