Υπάρχει πολύς κόσμος που παίρνει ή περιμένει να πάρει αυτή την περίοδο αναδρομικά από περικοπές που επήλθαν τα μνημονιακά χρόνια σε μισθούς και συντάξεις.
Βάσει δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν ότι οι μειώσεις που επιβλήθηκαν ήταν αντισυνταγματικές, το Δημόσιο υποχρεώνεται τώρα στην αναδρομική επιστροφή των αντίστοιχων ποσών.
Ασφαλώς αυτή η εξέλιξη χαροποιεί απολύτως δικαιολογημένα τους δικαιούχους. Σε χαλεπούς καιρούς είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο να βλέπεις να προστίθενται στο λογαριασμό σου εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, όπως ήδη έχει συμβεί με πολλούς γιατρούς και στρατιωτικούς.
Οι περισσότεροι θα αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, να «μπαλώσουν» οικονομικές «τρύπες», ενώ ένα σεβαστό μέρος τους εκτιμάται βάσιμα ότι θα πάει στην κατανάλωση.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η ευχάριστη, η θετική. Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη που προκαλεί έναν έντονο σκεπτικισμό και δεν μπορεί να αγνοηθεί, εφόσον αφορά την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με κάμποσα δισεκατομμύρια.
Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών διίστανται. Το ΔΝΤ το υπολόγισε πρόσφατα στα 9,5 δισεκατομμύρια, ενώ άλλοι υπολογισμοί κρίνουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερο ή μικρότερο.
Για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος, μένοντας στην εκτίμηση του ΔΝΤ, το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει εννεαπλάσιο (και βάλε) ποσό απ’ αυτό της δόσης που δεν έχουμε πάρει ακόμη από την Κομισιόν, την εκταμίευση της οποίας μπλόκαρε (λόγω μη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων) και την περιμένουμε πώς και πώς για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, μια «νάρκη» στα θεμέλια του κρατικού κορβανά.
Εξού και οι προειδοποιήσεις για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό που διαδέχονται η μία την άλλη, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, απευθυνόμενος προφανώς εις ώτα μη ακουόντων.
Προς το παρόν, επικρατεί η ευφορία των δικαιούχων που βλέπουν να γεμίζουν οι τσέπες τους με λεφτά, που τα είχαν «ξεγραμμένα».
Ομως, ο συνολικός (και αναπόφευκτος) λογαριασμός θα έλθει αργότερα και η πληρωμή του θα γίνει από τους πάντες, ανεξαρτήτως εάν πήραν ή όχι αναδρομικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει στο επίκεντρο των εξαγγελιών του τη δραστική μείωση της φορολογίας. Συμφωνούμε ότι αυτή είναι μια επιτακτική ανάγκη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα είναι πρωθυπουργός, μάλλον θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο για να καταφέρει με μικρότερους φόρους να καλύψει (και) το κόστος των αναδρομικών, που με βεβαιότητα θα μετακυληθεί στην κυβέρνηση του