Στην ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού, εκεί όπου στο πλούσιο αρχείο της φυλάσσονται τα ζώπυρα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής τους β’ χαιρετισμούς περισσότεροι από 200 φίλοι της «Νέας Πάτρας», με επικεφαλής τον Υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων Νίκο Νικολόπουλο.
Μετά την κατανυκτική ακολουθία των Χαιρετισμών στην οποία έψαλλε και ο ίδιος ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Άγιος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κωτσάκης μιλώντας στους πιστούς στο αρχονταρίκι, αναφέρθηκε με γλαφυρό και συγκινητικό τρόπο στην μακραίωνη ιστορία της Μονής και τον ρόλο του βιγλάτορα που διαδραμάτισε για την Ελλάδα και την Χριστιανοσύνη, στο διάβα της ιστορίας.
Η οποία ξεκινάει το 1315, όταν ο ιερομόναχος Ιωακείμ και οι δύο μοναχοί μαθητές του Ιωάσαφ και Παρθένιος, δίπλα από ένα εκκλησάκι έκτισαν δύο κελιά και ξεκίνησαν την κοινοβιακή ζωή της Μονής.
Αφού διηγήθηκε τις διαδοχικές καταστροφές που υπέστη η Μονή από Οθωμανούς και Γερμανούς κατακτητές, ο Άγιος Ηγούμενος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πολύτιμο αρχείο της Μονής, όπου σώζονται σιγγίλια, σιγγιλιώδη γράμματα, δικαιοπρακτικά και άλλα έγγραφα, λειψανοθήκες και εικόνες ανεκτίμητης πνευματικής και ιστορικής αξίας.
Ο Ηγούμενος με τον χρησορρήμονα λόγο του και το γνώριμο διαπρύσιο κήρυγμά του, πύρωσε τις καρδιές των συγκεντρωμένων, αναφερόμενος στα ακατάληπτα και ταυτόσημα ιδανικά Έθνους-Ορθοδοξίας, ενώ έκανε ανάμεσα στα άλλα και ιδιαίτερη αναφορά στον καταλυτικό ρόλο που κλήθηκε από την ιστορία να παίξει η Μονή Ομπλού κατά την Εθνεγερσία του 1821.
Λίγο πριν οι φίλοι της «Νέας Πάτρας» με επικεφαλής τον Νίκο Νικολόπουλο ατσαλωμένοι από πίστη και Χριστιανική ευλάβεια πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Πάτρα, γεύτηκαν μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη:
Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης και υποψήφιος του Συνδυασμού Αλέξανδρος Χάχαλης, απήγγειλε καταχειροκροτούμενος, χαρακτηριστικούς στίχους από έργα του, με αναφορά στην Μακεδονία, την Ορθοδοξία και τον ποιητή των ποιητών, Κωστή Παλαμά.