«Μακεδονία ξακουστή» σε όλη τη χώρα • Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους Ελληνες υπό τους ήχους του απαγορευμένου εμβατηρίου

Yπό τους ήχους του… απαγορευμένου εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» πραγματοποιήθηκαν οι παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και φουσκώνοντας από υπερηφάνεια όλους τους Ελληνες. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες που έχουν για να νιώσουν ένα αίσθημα εθνικής ανάτασης, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν!

Στην Αθήνα και στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση χθες την αρχή έκανε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Το παιάνισμα του εμβατηρίου ακούστηκε την ώρα που η μπάντα έμπαινε στον χώρο της παρέλασης για να πάρει θέση πίσω από τον χώρο των επισήμων και καταχειροκροτήθηκε από τους πολίτες που βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι επιβλητικοί Εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι παρέλασαν περήφανα μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, την ώρα που η μπάντα του Στρατού παιάνιζε το «Μακεδονία ξακουστή». Οι Εύζωνοι παρέλασαν υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των πολιτών.

Τα ανυπότακτα «βατράχια» του Λιμενικού Σώματος τραγούδησαν το απαγορευμένο εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» αμέσως μόλις πέρασαν από την εξέδρα των επισήμων και αποθεώθηκαν.

Το πάθος με το οποίο τραγούδησαν οι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών το «Μακεδονία ξακουστή» ξεσήκωσε τον κόσμο, που τραγούδησε μαζί τους και τους χειροκρότησε με ιδιαίτερη θέρμη.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος είχε δώσει εντολή να μην υπάρξουν συνθήματα στη διάρκεια της παρέλασης, για την αποφυγή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων, όπως σημειωνόταν ρητώς στη διαταγή.

Με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά να παιανίζει και υπό τους ήχους του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, με τον εθνικό ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή» ολοκληρώθηκε η δοξολογία για την 25η Μαρτίου στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Το εμβατήριο τραγουδήθηκε και στη μαθητική παρέλαση, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

ΠΗΓΗ