«Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που πρέπει να γίνει συναίσθημα». Το έχει πει ο Bono, ο τραγουδιστής των U2», Ξεκινάμε την κουβέντα με στίχο. Αλλωστε μιλάμε με έναν νέο άνθρωπο, τον νεότερο υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Θεόδωρο Καλαμπόκη.
Είστε ο νεότερος από όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στο ψηφοδέλτιο. Γιατί να σας ψηφίσουμε; Ποιο είναι το όραμά σας;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να είμαι ο νεότερος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Το να είσαι βιολογικά νέος σηματοδοτεί την ανανέωση όμως ιδανικά πρέπει να συνδυάζεται και από ένα νέο τρόπο σκέψης. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ενα μεγάλο στοίχημα για εμένα είναι μέσα από την καμπάνια μου για τις Ευρωεκλογές, να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι ο Θοδωρής.
Είμαι ένας νέος άνθρωπος, με καλές σπουδές και παραστάσεις από το εξωτερικό-σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με δύο μεταπτυχιακά από το London School of Economics στη Φιλοσοφίας της Επιστήμης και στη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών (MPA in Management). Εχω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είμαι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Think Tank 89 Initiative στην Ελλάδα.
Είμαι ένας ευγενικός, άμεσος και προσγειωμένος άνθρωπος, με πολλή όρεξη για δουλειά, ενθουσιασμό και πάθος για να συμβάλλω με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Δεν είμαι ο παραδοσιακός πολιτικός με το κοστούμι που μιλάει την ξύλινη γλώσσα και κάνει χειραψίες για να μαζέψει ψήφους. Οποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στο τέλος των πελατειακών σχέσεων, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου.

 

Σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζεται αποχή των πολιτών από τις ευρωεκλογές. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πώς μπορεί να αποτραπεί;
Εχεις δίκιο για τη «χαλαρή» ψήφο των Ευρωεκλογών. Οφείλεται στο γεγονός πως ελάχιστοι άνθρωποι στη χώρα μας νιώθουν εκτός από έλληνες πολίτες και ευρωπαίοι πολίτες.
Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, για αυτό και αποφάσισα να δηλώσω παρών σε αυτή τη μάχη. Θα ήθελα μέσα από την καμπάνια μου, να παρακινήσω κόσμο να πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζε. «Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που πρέπει να γίνει συναίσθημα». Το έχει πει ο Bono, ο τραγουδιστής των U2. Αυτός θεωρώ πως πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Διάβαζα πρόσφατα μια έρευνα της διαΝΕΟσις. Στην πλειοψηφία τους, οι Ελληνες θεωρούν πως η χώρα μας έχει ζημιωθεί οικονομικά από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αντίληψη τους είναι λανθασμένη. Κάθε 5ετία η Χώρα μας λαμβάνει περίπου 20 δις ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ, τόσο από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης για βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, όσο και από το επενδυτικό ταμείο αλλά και το ταμείο συνοχής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ελλήνων πολιτών. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν το γνωρίζει τα παραπάνω. Οφείλουμε όλοι όσοι αγαπάμε την Ευρώπη να ενημερώσουμε τον κόσμο και να βγούμε μπροστά με επιχειρήματα. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πρέπει όμως να κερδίσουμε τη θέση που μας αξίζει ως χώρα, μέσα στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

 

Γίνονται οι εκλογές και εκλέγεστε. Ποιο είναι το κύριο μέλημά σας;
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Εχω φίλους ανέργους. Στην πλειοψηφία τους παιδιά μορφωμένα με απίστευτες δυνατότητες που ψάχνουν μια ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεση μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ο,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μη σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.
Επιπλέον, με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσων έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Ετσι, θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

 

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σας σημεία και πού οφείλεται η ενασχόλησή σας με τα κοινά;
Πρώτα ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά και αργότερα ήρθε και η ενασχόληση με την πολιτική. Εκνευρίζομαι όταν οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν παντελώς. Βρες κάτι που θεωρείς πως έχει αξία για εσένα και αγωνίσου για αυτό. Το 2006 ως πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας, αποφασίσαμε από κοινού με το συμβούλιο, σημαντικό μέρος των εσόδων από τις εκδηλώσεις της χρονιάς, να διατεθεί στο ίδρυμα «Φλόγα», τον σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο.
Εψαχνα από μικρός τον τρόπο να συμμετέχω σε προσπάθειες που στόχευαν σε μια καλύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια, ήρθε και η πολιτική στη ζωή μου. Η πρώτη μου σοβαρή ενασχόληση με την πολιτική, ήταν η συμμετοχή μου στην digital καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αναπολώ εκείνες τις μέρες. Λίγοι γενναίοι βρεθήκαμε στη Χαλκοκονδύλη τέλος Σεπτεμβρίου του 2015. Η ομάδα όλο και μεγάλωνε μέχρι που το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ. #metonkyriako ένα hashtag, άπειρα συναισθήματα και πολύ όμορφες αναμνήσεις.
Κλείνοντας αν και είναι λίγο άχαρο να μιλάω εγώ για τα δυνατά μου σημεία, θα αναφέρω απλώς πως είμαι αυθόρμητος, αυθεντικός και καλός στα social media! Θα χαρώ να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook: Thodoris Kalabokis και να με ακολουθήσετε στο Instagram: Kalabokis_
Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

 

Γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε στο ψηφοδέλτιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Θαυμάζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εχει το καλύτερο βιογραφικό στην ελληνική βουλή. Το ιδεολογικό του στίγμα είναι κεντροδεξιός φιλελεύθερος, τόσο σε ζητήματα οικονομίας όσο και σε κοινωνικά ζητήματα. Λέει πάντα την αλήθεια και ας μην είναι αρεστός πολλές φορές. Τον στήριξα από την πρώτη στιγμή στην εσωκομματική του καμπάνια για την προεδρία της ΝΔ και θα συνεχίσω να τον στηρίζω μέχρι τέλους, γιατί στο πρόσωπο του βλέπω έναν σοβαρό, δίκαιο και καταρτισμένο άνθρωπο. Εναν πολιτικό που δεν φοβάται να συγκρουστεί με όλα όσα κρατάνε πίσω τη χώρα μας. Κρατήστε την τελευταία φράση. Θεωρώ πως είναι η σημαντικότερη και είναι το στοιχείο αυτό που χαρακτηρίζει κάθε μεγάλο ηγέτη. Ηγέτης δεν είναι αυτός που τα λέει καλά στα μπαλκόνια. Ηγέτης είναι αυτός που δεν φοβάται να συγκρουστεί. Αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Συνέντευξη στην Αντωνία Ρηγάτου