ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ του κυβερνώντος κόμματος για τις ευρωεκλογές είναι μια ιστορία εντυπωσιοθηρίας, προχειρότητας και ιλαροτραγικών ατυχημάτων, κάποια από τα οποία ανακλούν σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα του στελεχιακού δυναμικού αλλά και του κοινωνικού ρεύματος που απογείωσε τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης. Πρόσωπα που έμαθαν να «τα ακούν» και να «τα λένε» αγωνιστικά, που έμαθαν ότι δικαιούμαστε να έχουμε μέλλον εξασφαλισμένο επειδή ανήκουμε «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», απέναντι «στους γιες μεν», που κατακεραύνωσε μια άλλη «σωστή πλευρά της ιστορίας», η παράταξη του δημάρχου Πατρέων.
ΠΕΡΑΝ του φαινομένου αυτού, η κυβερνητική παράταξη πήγε να πνιγεί στην προσπάθειά της να επιδείξει επώνυμα πρόσωπα, δημοφιλή, γόνους δημοφιλών, υποψηφίους υψηλού συμβολισμού, είτε αυθεντικού είτε κενού νοήματος.
ΑΠΟ ΤΗ μια λέμε ότι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κομβική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, της ΕΕ και της χώρας μας. Από την άλλη προτείνουμε για το σώμα και τις μεγάλης σημασίας επιτροπές του πρόσωπα αδαή, μειωμένης κατάρτισης, με καθαρά εσωτερικούς προσανατολισμούς, μόνο και μόνο επειδή καλύπτουν το κριτήριο της διακριτής αριστεροφροσύνης- στο επίπεδο του συνθήματος, συνήθως- σε αντιδιαστολή, επομένως με τη συντηρητική παράταξη, προκειμένου να αναδειχθεί η κατασκευασμένη κατηγορία ότι οι αντίπαλοι ταυτίζονται με την ακροδεξιά και άλλα μαύρα ρεύματα.
ΤΕΧΝΗΤΕΣ διαιρέσεις που δεν αντιστοιχούν στην ποιότητα και την ένταση των ζητημάτων και δεν τα απαντούν. Επιτείνουν όμως την κρίση αντιπροσώπευσης ως προς το ζήτημα της καταλληλότητας και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη.
ΚΑΤΑ τα λοιπά, η υπόδειξη ενός προσώπου με οικογενειακές ρίζες στο εργοληπτικό τζετ σετ δεν μπορεί να ενοχοποιείται λόγω επωνύμου. Οι άνθρωποι κρίνονται αυτόνομα. Μπορούμε να φανταστούμε, ωστόσο, τι θα ακουγόταν εάν η υπόδειξη ενός τέτοιου προσώπου γινόταν από τα κόμματα του παλιού φαύλου συστήματος…