Το Σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού στις 2 Απριλίου, διοργανώνει και φέτος όπως κάθε χρόνο, Επιστημονική Ημερίδα το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 και ώρα 10.30 στην Αίθουσα του ΤΕΕ, Τριών Ναυάρχων 40 στην Πάτρα, με θέμα: Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.): Οι Σύγχρονες απόψεις στη Διάγνωση, την Εκπαίδευση, τη Θεραπευτική Παρέμβαση, και τη ζωή μετά το σχολείο.
Η Ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , την ΠΟΜΑμεΑ Δ.Ε. και Ν.Ι.Ν., και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με τη στήριξη της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων,
του Τμήματος Λογοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Δ. Ελλάδας,
του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού(ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας
του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος – Παράρτημα Πελοποννήσου και τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.
Η ημερίδα περιλαμβάνει τρείς ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αφορά τα Χαρακτηριστικά, την Αιτιολογία, την Επιδημιολογία και τα Νεότερα Ερευνητικά Δεδομένα στη Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση του Αυτισμού.
Η Παιδοψυχίατρος του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του ΓΝΠΠ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ κ. Κατάτση Αικατερίνη, θα αναφερθεί: στα Νεότερα δεδομένα και στις διαγνωστικές προσεγγίσεις των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος.
Ο Καθηγητής Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Ελλάδας κ. Παπαθανασίου Ηλίας, θα αναπτύξει το πολύ ενδιαφέρον θέμα της Κοινωνικής Κατανόησης και της Επικοινωνίας στον Αυτισμό, που αποτελεί και την βασική διαταραχή στα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος.
Στη συνέχεια, η Δρ. Κατερίνα Μέντη, που είναι Παιδοψυχίατρος στο Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. της Μονάδας Παιδιών-Εφήβων της Δομής της Πάτρας και Επιστ. Συνεργ. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας θα μας παρουσιάσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις στη συννοσηρότητα των Δ.Α.Φ.
Και τέλος, η Παιδοψυχίατρος κ. Γιαννακοπούλου Μαρία, θα αναπτύξει το θέμα “Αυτισμός… μια οικογενειακή υπόθεση” αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση του Αυτισμού και την καταλυτική επίδραση που έχει στην οικογένεια ένα αυτιστικό μέλος.

 

Η Δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, με επίκεντρο τις σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις στο χώρο της παιδαγωγικής αντιμετώπισης των μαθητών με Αυτισμό. Ο τίτλος είναι : “Η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας: Από το παρόν στο μέλλον”, που υποδηλώνει και το περιεχόμενο των εισηγήσεων. Η Παγκόσμια Εκπαιδευτική κοινότητα προκρίνει νέο εκπαιδευτικό μοντέλο. Αυτό θα μας παρουσιάσουν οι εκλεκτοί ομιλητές που είναι οι επικεφαλής του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα. Ο Δρ. Σπύρος Παπαδάκης, είναι ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Συντονισμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας και θα αναφερθεί στον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό στη Δυτική Ελλάδα για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών.
Ο δεύτερος ομιλητής ο Δρ. Δημήτρης Ζησιμόπουλος, που είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης θα μας μιλήσει για το όραμα κάθε δημοκρατικής, ευνομούμενης, δίκαιας , σύγχρονης και χωρίς διακρίσεις κοινωνίας στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι: «Ένα σχολείο για όλους». Η Δρ. Θεώνη Μαυρόγιαννη, Προϊσταμένη 1ου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) Αχαΐας θα εξειδικεύσει και θα επικεντρωθεί στην «Εκπαίδευση των μαθητών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» που είναι και ο επιστημονικός της τομέας. Τέλος, ο εκπαιδευτικός Νίκος Αθανασόπουλος, Υποδ/ντής Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής θα μας αναλύσει τις Εκπαιδευτικές Πρακτικές Δομημένης Εκπαίδευσης για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων, από την πολυετή εμπειρία του σε σχολεία ειδικής αγωγής που υπηρετεί σαν μάχιμος και συνεπής δάσκαλος.

 

Η Τρίτη και τελευταία ενότητα της ημερίδας αφορά τη ζωή μετά το σχολείο και συγκεκριμένα τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), καθώς και τη Δημιουργία Συστήματος Εργασίας.
Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κοινωνικών δομών και εκπαιδευτικών παιδαγωγικών κέντρων για ΑμεΑ της περιοχής μας παρουσιάζουν τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες τους .
Η Πρόεδρος, η ψυχή και κινητήρια δύναμη του πρότυπου Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φοντίδας για ΑμεΑ “ΑΛΚΥΩΝΗ”, η Βάσω Παναγοπούλου θα μας μυήσει στη “Ζωή μετά το σχολείο στην ΑΛΚΥΩΝΗ Ναυπάκτου”. Στη συνέχεια η Μυρτώ Ρόμπολα, που είναι εκπαιδεύτρια των Δ.Α.Φ. του Θ.Π.Κ. “ΜΕΡΙΜΝΑ” θα μας παρουσιάσει το “Πρόγραμμα του Εργαστηρίου Τυποποιημένης Εργασίας, καθώς και την εκπαίδευση στην Ημιαυτόνομη Διαβίωση”, που τα εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο και υπομονή, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των παιδιών έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Η γνωστή σε όλους μας για τους αγώνες της και την κοινωνική της προσφορά Χριστίνα Μπίκου, πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πατρών θα αναφερθεί σε ένα πολύ καυτό κοινωνικό θέμα: ” Ειδικοί Ξενώνες Φιλοξενίας, Διαβίωσης και Νοσηλείας για ενήλικες με Αυτισμό και Ψ.Ν.” κατι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο, που η κοινωνία, το κράτος και οι φορείς πρέπει να σκύψουν και να το αντιμετωπίσουν με πολύ προσοχή, σεβασμό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Τελευταία μα όχι έσχατη, η εξαιρετική κοινωνική λειτουργός Αναστασία Λιόλιου, που προσφέρει ποιοτικό και υπεύθυνο έργο με την εξειδικευμένη επιστημονική της κατάρτισή και την ανθρωπιά που διαθέτει, θα κλείσει την ημερίδα με θέμα τη “Συνεργασία και την Υποστήριξη των οικογενειών στους ΜΑΧΗΤΕΣ” , που αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο παράγοντα για την ολοκληρωμένη και επιτυχή θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση.
Θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή να παρακολουθήσετε την ημερίδα μας και να καταθέσετε απόψεις, σχόλια, παρατηρήσεις και να ανταλλάξουμε απόψεις αντλώντας δύναμη από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον σας.