Έκθεση Αλέξη Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια, έργα «εμβληματικά» και «συναρπαστικά» που καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Αλέξη Ακριθάκη, από το 1965 έως το 1993, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στην αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει», που επιχειρεί να αποτυπώσει τον εικαστικό στοχασμό ενός από τους ανατρεπτικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.
Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου, η έκθεση που προέρχεται από τη συλλογή σύγχρονης τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη, παρουσιάζει έργα τα οποία, σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλο, «επιτρέπουν να δει κανείς με μια ανθολόγηση του έργου του την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως».
Μια πορεία προς το φως άλλωστε υπήρξε η αντισυμβατική γεμάτη κίνηση ζωή του Ακριθάκη, από το 1965 που παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία προλόγισε ο Νάνος Βαλαωρίτης, έως τον θάνατό του το 1994, σε ηλικία 55 χρονών. Αναπαράγοντας από τον φίλο του διανοούμενο Γιώργο Μακρή τη διδαχή ότι «η ζωγραφική δεν είναι γνώση αλλά παρατήρηση της ζωής μέσα από έναν ελεύθερο τρόπο ζωής», ρούφηξε την ελευθερία και την προσέφερε με χρώμα ως αντίδωρο στην τέχνη του. Με μια μοτοσυκλέτα Χέγκελ έφυγε για το Παρίσι το 1958. Φοίτησε στην Αcademie de la Grande Chaumière στο Παρίσι και έκτοτε βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, με προορισμό… «Το σημαντικό είναι να φτάσεις πέρα από τη ζωγραφική» έγραφε στις σημειώσεις του.
Τα έργα του παρουσιάζονται σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1984 και ώς τον θάνατό του ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, σκηνικών και κοστουμιών. Σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961) και κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικό έγχρωμο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά) με κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου, Γιώργη-Βύρωνα Δάβου και της κόρης του καλλιτέχνη Χλόης Γκάιτμανν-Ακριθάκη. Την επιμέλειά της είχαν οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη.
Η έκθεση, κορυφαία δράση της χρονιάς Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, θα παραμείνει ανοιχτή έως την 1η Μαρτίου 2020 και συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, εικόνας και ήχου και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και μεγάλους.
ΠΗΓΗ