Του πΑΝΟΥ ΣΑΚεΛΛΑρΟπΟΥΛΟΥ

Ο ι πιο κρίσιμες εκλογές στη σύγχρονη ιστορία του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού σωματείου της χώρας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πάτρα και σε πάνω από 80 ακόμη περιφερειακά τμήματα του ΕΕΣ σε ολόκληρη τη χώρα

Ο ιστορικός οργανισμός, ταλαιπωρημένος διοικητικά εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ανοίξει τις πόρτες του και να γίνει πιο δημοκρατικός, γράφοντας πολλά νέα μέλη, τα οποία εμφανίστηκαν στην κάλπη χθες μαζικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός.

Το δημοκρατικό αυτό άνοιγμα δοκιμάστηκε και μάλλον επιδοκιμάστηκε χθες καθώς πάνω από 1.085 άτομα προσήλθαν στις κάλπες στην Πάτρα προκειμένου να εκλέξουν τη νέα περιφερειακή αλλά και την κεντρική διοίκηση του ΕΕΣ

Η ψηφοφορία, όπως αναμενόταν, μετά από τέτοιου είδους δημοκρατικά ανοίγματα, ήταν σχετικά προβληματική με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι μεγάλη, ιδιαίτερα μετά τις μεσημεριανές ώρες.

περΙμεΝΑΝ 700 γΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙξΟΥΝ… Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες ήταν η καθυστερημένη έναρξη της διαδικασίας που προκλήθηκε, καθώς τελευταία έγιναν 1.440 εγγραφές μελών, με δικαίωμα ψήφου. Η έναρξη της γενικής συνέλευσης είχε προσδιοριστεί για τις 11:00 το πρωί. Με βάση το καταστατικό όμως, για να ξεκινήσει η ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι παρόντα από την αρχή περί τα 720 άτομα (το 50% των μελών συν 1)!

Τελικά, με τη συνδρομή της εφορευτικής επιτροπής και εθελοντών καταμετρητών -από τις ομάδες διασωστών του ΕΕΣ- η διαδικασία διασώθηκε και ξεκίνησε από τις 13:30. Κατά τις πρώτες ώρες η ένταση και ο συνωστισμός ήταν εμφανείς. Οι εθελοντές διασώστες του ΕΕΣ ήταν όμως και πάλι εκεί για να βοηθήσουν τον κόσμο!

πΑτρΙΝΟ ΧρωμΑ ΣτΗΝ ΚεΝτρΙΚΗ μΑΧΗ Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΕΣ μετά την οριστική 😉 λήξη της εποχής Μαρτίνη, προσπαθεί να ορθοποδήσει διοικητικά μέσα από μια αναμέτρηση μηχανισμών που έχουν και έντονο τοπικό χρώμα. Διότι ο πρώην πρόεδρος, ο πατρινός μαιευτήρας Νίκος Οικονομόπουλος, αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον συνταξιούχο χειρουργό Ανδρέα Μαμαντόπουλο, διεκδίκησε όμως μαχητικά την επανεκλογή του, με βασικό αντίπαλο τον φαρμακοποιό Αντώνη Αυγερινό.

Στο προσκήνιο βγήκε και η Θεσσαλή Τζένη Λιάγκα, επιχειρηματίας και μέλος του σημερινού διοικητικού συμβουλίου. Χαρακτηριστικό της μάχης ήταν ο συναγωνισμός των εγγραφών. Στην Πάτρα του κ. Οικονομόπουλου, αλλά και στελεχών της επιρροής Αυγερινού και άλλων αυτόνομων πυρήνων, γράφτηκαν 1.440 μέλη ενώ στα Τρίκαλα, την έδρα της κ. Λιάγκα γράφτηκαν 1.060. Εκτός από τη μάχη για την κεντρική διοίκηση, χθες τα νέα μέλη του ΕΕΣ θα έπρεπε να επιλέξουν και το περιφερειακό όργανο διοίκησης των Πατρών, όπου υποψηφιότητα έχουν θέσει εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ