ÔåëåôÞ õðïãñáöÞò ôïõ Ìíçìïíßïõ - ðñïãñáììáôéêÞò óõìöùíßáò ìåôáîý ôùí õðïõñãåßùí ÅèíéêÞò ¶ìõíáò êáé ØçöéáêÞò ÐïëéôéêÞò, Ôçëåðéêïéíùíéþí êáé ÅíçìÝñùóçò óôïí ôïìÝá ôïõ äéáóôÞìáôïò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 22 Ìáñôßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Του ΠΑΝΟΥ ΡΗΓΑ*

Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούσε για την Αριστερά,  εξαιτίας ιστορικών συνθηκών αλλά και ιδεολογικής προσέγγισης, έναν ιδιαίτερο χώρο, που άλλοτε -λόγω και τραυματικών εμπειριών- τον προσέγγιζε με μια λογική περιχαράκωσης και άλλοτε με μια λογική εργαλειοποίησής του ή γενικά πάντως απέφευγε να τον αγγίξει.

Η μοναδική στα χρονικά της χώρας μας, κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έδωσε την ευκαιρία για μια επικαιροποίηση αλλά και επαναοριοθέτηση αυτής της προσέγγισης. Ταυτόχρονα, μας προσέφερε μια «από τα μέσα» οπτική, η οποία με τη σειρά της μας έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις σε αυτόν τον μεγάλο και αναγκαίο για το κράτος και την κοινωνία μηχανισμό και να παρέμβουμε με αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.

Η εν λόγω προσέγγιση της Αριστεράς στο χώρο της Άμυνας έγινε κάτω από δύσκολες και ιδιόμορφες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη και βαθύτερη κατανόηση του χώρου.

Άμυνα και Οικονομία αποτελούν διαχρονικά τους κεντρικούς πυλώνες ύπαρξης των κρατών. Η άμυνα πατάει στις δυνατότητες που της παρέχει η οικονομία, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται στο περιβάλλον που διαμορφώνει η άμυνα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κοινωνία αγωνίζεται και διεκδικεί δικαιώματα και ελευθερίες. Η αναφορά στην αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση άμυνας-οικονομίας δεν σημαίνει προφανώς ότι είμαστε σύμφωνοι με τον πόλεμο, ή με τον χωρίς όρια και αρχές οικονομικό ανταγωνισμό. Βασική μας αρχή είναι ότι η άμυνα πρέπει να υπηρετεί την ειρήνη ως δύναμη αποτροπής και η οικονομία να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και την αναπτυξιακή προοπτική της.

ΠΗΓΗ