Φρανσουά Μιτεράν είχε πει ότι η πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Η Φώφη Γεννηματά δείχνει να ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη θεώρηση και να την υιοθετεί εμπράκτως.
«Δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο πρόσφατο συνέδριο του (που ήταν έκτακτο), επισημαίνοντας με νόημα ότι ο ήλιος και το όνομα του ΠΑΣΟΚ «θα είναι στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας».
Το μήνυμα ήταν σαφές. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, το ΚΙΝΑΛ ως όνομα δεν φαίνεται να κάνει και μεγάλο «γκελ» στη βάση των ψηφοφόρων που αποτελούσαν ανέκαθεν τη δεξαμενή του (παλαιού) ΠΑΣΟΚ, άρα η επιστροφή στις ρίζες, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών, κρίνεται επιβεβλημένη. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι καθ’ όλα θεμιτή, το τάιμινγκ το πλέον κατάλληλο.
Σε μια περίοδο που το κόμμα που αποτελεί τη μετεξέλιξη αυτού που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πλαγιοκοπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «τσιμπάει» προς τα πάνω και διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Επομένως, το ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η επίθεση που δέχεται το ΚΙΝΑΛ από το κυβερνών κόμμα επιφέρει στις τάξεις του μια απρόσμενη αλλά επιθυμητή συσπείρωση.
Φάνηκε αυτό και σε επίπεδο κορυφής, καθώς στο συνέδριο μίλησαν άπαντες οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, προτρέποντας για συμπόρευση και αυτόνομη πορεία και ορθώνοντας διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μηδέ εξαιρουμένου του Γιώργου Παπανδρέου, για τον οποίο έχουν ακουστεί και ειπωθεί πολλά για μια πιθανή σύμπλευση του με την Κουμουνδούρου.
Ηλθε και η εκτενής αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, υπό τη μορφή μιας απόδοσης τιμής στη μνήμη του με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του, και όλα θύμισαν τις παλιές καλές μέρες ενός πανίσχυρου κόμματος εξουσίας.
Σ’ αυτήν, λοιπόν, τη μάλλον ευνοϊκή συγκυρία για τη Χαριλάου Τρικούπη ο πράσινος ήλιος, ως σύμβολο, έρχεται να υπενθυμίσει σε έναν κόσμο την πολιτική του καταγωγή και να του αγγίξει το θυμικό.
Αλλωστε, στην πολιτική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κι αυτό, ενίοτε και με βαριές επιπτώσεις για τη χώρα, όπως αποδείχθηκε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.
Και μη ξεχνάμε ότι στη διάρκεια τους το πάλαιο ποτέ κραταιό «πράσινο» κόμμα υπέστη μια πρωτοφανή συρρίκνωση, απόρροια της μετακίνησης πρωτοκλασάτων στελεχών του και ψηφοφόρων του στον ΣΥΡΙΖΑ που είδαν σ’ αυτόν το νέο… ΠΑΣΟΚ.
Το πόσοι απ’ αυτούς θα επαναπατριστούν τώρα στους κόλπους του, είναι κάτι που απομένει να φανεί.