Συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας ψευδούς εικόνας για τη σχέση της κυβέρνησης με επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα βλέπει η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στην πρώτη της συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Και ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται στον Μιχάλη Ζορπίδη, τον οποίο καταγγέλλει για «υποκριτική στάση» στο θέμα, αφού από τη μία εμφανίζεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη κάνει δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία.
Εχοντας υπάρξει η ίδια μέλος κινημάτων διαμαρτυρίας, τώρα εισπράττει τις κοινωνικές διεκδικήσεις και την επακόλουθη ένταση ως «ευχάριστη πρόκληση» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αριστερά ως κυβέρνηση.
● Εχετε υπάρξει άνθρωπος των κινηματικών διαδικασιών που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το κομμάτι του ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει απολέσει.
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Βεβαίως η συνθήκη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο επίκεντρο ένα γενικότερο στρατηγικό ερώτημα: Ποια η σχέση του ως κόμματος της Αριστεράς με την κυβέρνηση και πώς μπορεί να διατηρήσει ζωντανή την οργανική του σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις;
Πράγματι υπάρχει μια ένταση εδώ που δεν πρέπει να την αποκρύψουμε αλλά αντίθετα να την αποδεχτούμε. Είναι, αν θέλετε, μια από τις προκλήσεις, αλλά ευχάριστες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Αριστερά ως δύναμη διακυβέρνησης.
Η κοινωνική διαμαρτυρία, η κοινωνική διεκδίκηση είναι αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατίας.
● Εσείς τι σκέφτεστε ευρισκόμενη στη θέση αυτού που τώρα δέχεται διαμαρτυρίες;
Η σχέση της κυβέρνησης με τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις είναι και θα είναι πάντοτε μια σχέση έντασης. Και αυτό είναι απολύτως θετικό. Το ζητούμενο είναι για μας να υλοποιούμε μια πολιτική που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις διεκδικήσεις και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.
Δεν νομίζω δηλαδή ότι ως προς τις κοινωνικές διεκδικήσεις έχουμε να κάνουμε με μια σχέση εχθρική. Η κοινωνική διαμαρτυρία, η κοινωνική διεκδίκηση είναι αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατίας.
Εξάλλου η κυβέρνηση δεν γίνεται μόνο αποδέκτρια διαμαρτυριών αλλά και υποστήριξης από τα κοινωνικά κινήματα και τους κοινωνικούς φορείς, όταν: αυξάνει τον κατώτατο μισθό, δημιουργεί όρους αποτελεσματικότερης προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διευρύνει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.
● Την ημέρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη πολλά δημοσιεύματα μιλούσαν για δυσαρέσκεια προς τον κ. Τσίπρα.
Πρόκειται εδώ για μια συντονισμένη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αγαστή συνεργασία με μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα. Ο κ. Γεροβασιλείου, για παράδειγμα, διέψευσε κατηγορηματικά τη σχετική είδηση.
Οσο και αν κάποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ελληνες επιχειρηματίες στη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά θα δημιουργήσουν γέφυρες εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός πολλαπλά ωφέλιμο για την ευρύτερη περιοχή.
Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε την πρόθεσή του να υλοποιήσει επιχειρηματικά σχέδια, να αναπτύξει τις τωρινές του δραστηριότητες προς τη γειτονική χώρα και κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν…
● …ένα από αυτά, η σύγκρουσή σας με τον κ. Ζορπίδη, πρόεδρο του ΕΕΘ.
Ο κ. Ζορπίδης, που στο παρελθόν διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, για άλλη μια φορά δεν λειτούργησε δυστυχώς ως εκπρόσωπος του ΕΕΘ αλλά ως στέλεχος της Ν.Δ., επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας για ευνόητους μικροκομματικούς λόγους.
Ο καθένας όμως κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αλλά και από τη συνέπεια λόγων και έργων. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο και υποκριτικό να σηκώνει ο κ. Ζορπίδης τη σημαία του αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και κατά της προσπάθειας για βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο ίδιος έχει οικονομικές δραστηριότητες εκεί.
Αλλωστε η μεγάλη συμμετοχή σημαντικών επιχειρήσεων στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης όσο και στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία είναι η καλύτερη απάντηση στα όσα έπραξε και είπε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Ζορπίδης.
● Είναι συμβολική αυτή η πρώτη επίσκεψη ή και ουσιαστική;
Ο συμβολισμός είναι δεδομένος, καθώς είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, ωστόσο η ουσία είναι αυτή κυρίως που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στόχος ουσίας είναι να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών να ακολουθήσουν ήταν πολύ μεγάλο και μετά την αποστολή θα έχουμε να πούμε περισσότερα.
● Ακολουθεί και το 1ο Βαλκανικό Forum, διοργάνωση του ΥΜΑ-Θ.
Το διήμερο 5-6 Απριλίου διοργανώνουμε το 1ο Βαλκανικό Forum στη Θεσσαλονίκη, με προσκεκλημένους υπουργούς Οικονομικών, υπουργούς Υποδομών, εκπροσώπους Τεχνικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίων από τις χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στα Βαλκάνια.
Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν έναν και μόνο στόχο: να πετύχουμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Β. Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ως επίκεντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι δημοσκοπήσεις, από το 2012 και μετά διαρκώς πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους, είτε γιατί χρησιμοποιούν λαθεμένα επιστημονικά εργαλεία είτε γιατί είναι κατευθυνόμενες από συγκεκριμένα κέντρα
● Πάντως πολλές δημοσκοπήσεις θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει μεγάλες απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι την ευαισθησία του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα. Και εγώ Βορειοελλαδίτισσα είμαι. Ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου αντιλαμβάνεται ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών λύθηκε ένα μεγάλο και σύνθετο θέμα.
Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε την εθνική θέση όπως αυτή εκφράστηκε δημοσίως τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία δεν ήταν άλλη από τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία) για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
H χώρα μας έχει πολλαπλά οφέλη μετά την υπογραφή της συμφωνίας και αυτό οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας το συνειδητοποιούν καθημερινά. Αλλωστε από τις πρόσφατες περιοδείες μου τόσο στον Εβρο όσο και στη Δυτική Μακεδονία είναι εμφανές ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και την οριστική έξοδο από την κρίση και επιζητά λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα.
Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, από το 2012 και μετά διαρκώς πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους, είτε γιατί χρησιμοποιούν λαθεμένα επιστημονικά εργαλεία είτε γιατί είναι κατευθυνόμενες από συγκεκριμένα κέντρα.