Νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από 24 χώρες της Ευρώπης, δείχνουν πως 1% – 9% των νοικοκυριών φτωχοποιούνται (πέφτουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό) εξαιτίας των χρημάτων που αναγκάζονται να πληρώσουν απευθείας από τους προϋπολογισμούς τους για την Υγεία.

Την ίδια ώρα, οι ιατρικές ανάγκες γίνονται αιτία οικονομικής καταστροφής για έως και 17% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τα οποία αδυνατούν να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες όπως το φαγητό, η στέγαση ή η θέρμανση.
Οι καταστροφικές οικονομικές δαπάνες επηρεάζουν, βέβαια, περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Μεγάλο μέρος των δαπανών αυτών αφορούν την αγορά φαρμάκων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου) η οποία ήταν αφιερωμένη στην καθολική υγειονομική κάλυψη. Καθολική κάλυψη δεν σημαίνει μόνο πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και άρση των οικονομικών εμποδίων της περίθαλψης.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που οδηγούνται στη φτώχεια επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγεία τους. Χρειαζόμαστε ακόμη δουλειά για να ενισχύσουμε την οικονομική προστασία των ασθενέστερων της Ευρώπης», δήλωσε η δρ Zsuzsanna Jakab, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να εξασφαλιστεί καθολική υγειονομική κάλυψη μέχρι το 2030.

ΠΗΓΗ