Τον Απρίλιο του 2005 βρεθήκαμε στην Ουάσιγκτον, καλύπτοντας δημοσιογραφικά για λογαριασμό της «Π» επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.
Στη διάρκεια της συμφωνήθηκε η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας.
Οι Αμερικανοί δεν έχασαν την ευκαιρία να μας κάνουν μια παρουσίαση των δυνατοτήτων του F- 35, προηγμένου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, που ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Η επίδειξη έγινε μέσω εξομοιωτή πτήσης και ήταν εντυπωσιακή.
Δεν θα ξεχάσουμε την άνεση και τον αέρα αυτοπεποίθησης που έβγαζε ο χειριστής του. Κάποια στιγμή τον ρωτήσαμε εάν και πότε θα μπορούσε να τον εντοπίσει ο επί γης ή επί ουρανού εχθρός. Απάντησε χαμογελαστός: «Οταν θα φάει τις βόμβες μου». Μας διαμήνυσε έτσι χαριτολογώντας ότι το F- 35 είναι «αόρατο», δεν το εντοπίζουν δηλαδή τα ραντάρ.
Μαζί μας ήταν ο εκ Ζακύνθου καταγόμενος Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Lokheed Martin για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο οποίος μας επεσήμανε επανειλημμένως ότι η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή του F- 35 και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα έπρεπε να μεριμνήσει επίσης για την απόκτηση του, για λόγους ισορροπίας, στο Αιγαίο.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα δείχνουν ότι θα πάρουμε (κι εμείς) τα F-35. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί δεν προτίθενται για την ώρα να τα παραδώσουν στους Τούρκους, αν αυτοί προχωρήσουν στην αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S – 400 από τους Ρώσους. Όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε. Αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα τα παραλάβει.
Αεροσκάφη F-35 της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν πρόσφατα για πρώτη φορά στους ελληνικούς ουρανούς, συμμετέχοντας στη διεθνή άσκηση «Ηνίοχος» που γίνεται με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Η παρθενική εμφάνιση τους στην Ελλάδα συνδυάστηκε με την εξ Αμερικής προερχόμενη πληροφόρηση ότι έχουμε συμπεριληφθεί στους υποψηφίους αγοραστές του εν λόγω τύπου μαχητικού.
Καθώς η αναβάθμιση των F- 16 θα υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2028, στο Πεντάγωνο φέρεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι είναι προτιμότερο να μην προχωρήσουμε στο σύνολο του συγκεκριμένου προγράμματος και να αποκτήσουμε αρχικά τουλάχιστον μια μοίρα F- 35, συνολικά 12 αεροσκάφη.
Στο εύλογο ερώτημα πού θα βρεθούν τα λεφτά για την αγορά τους, η απάντηση είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εξευρεθεί το σχετικό κονδύλι, με τον αμερικανικό παράγοντα να παρέχει και τις ανάλογες διευκολύνσεις, εφόσον οι ΗΠΑ υπολογίζουν την Ελλάδα ως έναν σοβαρό σύμμαχο τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οποιος παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι που παίζουμε τελευταία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, υπό την προστασία της Ουάσιγκτον, καταλαβαίνει.