Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, η προσφορά του είναι μηδενική στην πραγματική οικονομία, όπως επισημαίνουν σε ερώτησή τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Είναι γεγονός ότι ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος, είναι ένας αναποτελεσματικός νόμος, από τη στιγμή που επιτρέπει σε κάποιον να υποβάλλει πρόταση χωρίς εξασφαλισμένο χώρο επένδυσης, χωρίς απαιτούμενες άδειες ή εξασφαλισμένα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μην προχωρά τίποτα τελικά.
Εγείρονται, όμως, και άλλα σοβαρά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, ενώ στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας απέναντι στη διαφθορά, η κυβέρνηση τις κατήργησε.
Για παράδειγμα, παλαιότερα η αξιολόγηση γίνονταν από δύο τυχαίους εξωτερικούς αξιολογητές εγγεγραμμένους στο ειδικό μητρώο, και αν υπήρχε διαφοροποίηση χρησιμοποιούνταν τρίτος αξιολογητής, χωρίς καμία ανάμειξη υπηρεσίας ή της πολιτικής ηγεσίας, αυτό άλλαξε.
Με τον νόμο που έφερε η Κυβέρνηση, η αξιολόγηση γίνεται από μόνο έναν ειδικό, του οποίου την επάρκεια κρίνει ειδική επιτροπή που συστήθηκε με δυνατότητα να τροποποιεί κατά το δοκούν την τελική αξιολόγηση, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για να ευνοηθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι.
Μηδενική φυσικά είναι και η συνεισφορά του νέου αναπτυξιακού νόμου στην Αχαΐα. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και οι σχετικοί δείκτες είναι απογοητευτικά και αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Η ανάπτυξη δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια για να την επικαλούμαστε όποτε και όπως θέλουμε. Αποκτά πραγματικές διαστάσεις στην εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, όπου μεγάλα κονδύλια προερχόμενα από την ΕΕ μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε αμφιβόλου χρησιμότητας έργα βιτρίνας.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να μην βγει από το τέλμα και να ακολουθεί μια πορεία διολίσθησης, φτάνοντας σήμερα να είναι μεταξύ των δέκα φτωχότερων στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε πραγματικό εισόδημα και με αξιολύπητους ρυθμούς ΑΕΠ, με τεράστια ποσοστά ανεργίας, παντελή απουσία επενδύσεων και έλλειψη σχεδίου.
Ο συνδυασμός μας «Ολα από την αρχή» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, έρχεται για να αλλάξει τα πάντα στην Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα, να αφήσει πίσω του το παλιό και φθαρμένο και να αναστρέψει αυτή την καταστροφική πορεία για τον τόπο μας, με συγκεκριμένο σχέδιο, με ικανά στελέχη και διάθεση για δουλειά.
*Ο Φωκίων Ζαΐμης είναι υπ. περιφερειακός σύμβουλος-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.